Aquest és un dels 13 locals que la Guàrdia Urbana ha inspeccionat aquesta setmana. Són supermercats legals, però també serveixen per emmagatzemar-hi llaunes de begudes que després es distribueixen a través de venedors ambulants. L'operació s'ha dut a terme als districtes de Ciutat Vella, Sants-Montjuïc i Sant Martí. L'Ajuntament, però, pretén estendre l'ofec als distribuïdors arreu de la ciutat. JOAQUIM FORN, primer tinent d'alcalde "Prioritzarem a partir d'ara els llocs on s'emmagatzema i els llocs on es distribueix perquè creiem que és el lloc més eficaç" El major decomís de l'operació s'ha produït al Poble-sec. En aquest establiment del carrer de l'Olivera s'hi han trobat prop de 80MIL llaunes. La beguda confiscada s'ha immobilitzat en espera de ser analitzada per l'Agència de Salut Pública. RICARDO SALAS, intendent de la Guàrdia Urbana a Ciutat Vella "La gent hauria de saber que sovint consumeix llaunes que no són aptes per al consum. No per l'estat en què es troben, sinó perquè l'últim tram de la venda l'emmagatzemen en clavagueres, papereres i contenidors escombraries" En l'operació no hi ha hagut detencions, però la Guàrdia Urbana ha precintat entre tres i cinc locals. En el marc d'aquesta operació, l'Ajuntament intensificarà l'actuació policial per combatre la venda ambulant. La mesura s'ha acordat aquesta setmana a la Comissisó de Mobilitat i Seguretat. Us ho ha explicat des de la Barceloneta, Roger Escapa.

Segons l’Ajuntament, el decomís suposa més de la meitat del material que es va intervenir durant tot l’any passat. El 2011 es van posar 66.087 denúncies relacionades amb la venda ambulant, un 8,41% més que l’any anterior. Pel que fa al decomís de material, l’any passat es van intervenir més de 330.000 llaunes, un 4,49%  més que el 2010.

Operació Mestral

L’operació s’emmarca dins l’ofensiva que el govern municipal ha iniciat contra la venda ambulant. Batejada amb el nom d’operació Mestral, es basa, d’una banda, en el treball constant de totes les Unitats Territorials de la Guàrdia Urbana i, de l’altra, en l’actuació d’un grup de 40 agents que treballen específicament per combatre aquesta pràctica a la ciutat. L’operació Mestral s’ha dut a terme els dies 19,20 i 21 de juny i s’ha centrat en locals que col·laboren amb la venda ambulant de llaunes i begudes.

En tots els locals intervinguts la Guàrdia Urbana hi ha aixecat acta d’inspecció. Això implica la denúncia per les infraccions detectades en cada cas, que poden ser des de col·laboració il·legal amb la venda ambulant fins a infraccions higienicosanitàries i incompliment de llicències.

Les llaunes decomissades han quedat immobilitzades i precintades fins que l’Agència de Salut Pública en certifiqui les condicions de salubritat. Els Serveis d’Inspecció dels districtes on s’ha fet l’operació, hauran de ratificar les mesures cautelars adoptades per la Guàrdia Urbana en els locals inspeccionats i valorar si cal iniciar-hi expedients de cessament de l’activitat.