L’estiu és sinònim d’activitat a l’aire lliure i de vacances. Però les persones grans que es troben soles, en aquesta època de l’any la soledat i l’aïllament les afecten més greument. La calor n’afebleix encara més l’estat físic i anímic i la situació s’agreuja quan l’entorn i el veïnat marxen de vacances. Per combatre aquest problema, Amics de la Gent Gran ha posat en marxa una campanya destinada als centenars de persones grans que atén. Una de les accions consisteix a fer que més de 40 persones grans gaudeixin d’uns dies fora de la ciutat en companyia de voluntaris i voluntàries de l’entitat. De fet, un grup de gent gran ja va gaudir d’unes vacances a finals de maig, amb una estada d’una setmana a Lleida.

L’associació adverteix que amb l’arribada de l’estiu, s’intensifica la vulnerabilitat de les persones més grans que viuen soles. Per prevenir els efectes de la soledat i l’aïllament durant aquesta època, l’associació ja ha enviat 900 cartes a ancians de Barcelona amb consells senzills contra la calor, com ara tancar les persianes durant tot el dia i obrir les finestres a la nit, beure molta aigua i evitar els menjars calents.

Però a banda de vigilar la situació d’aquestes persones, un dels objectius d’Amics de la Gent Gran és millorar la qualitat de vida de persones de la tercera edat, que disposin de la possibilitat de passar uns dies de festa sortint dels seus domicilis, canviant el seu entorn urbà i establint noves amistats acompanyats per voluntaris. Les sortides d’aquest estiu es programaran en dos torns: entre el 16 i el 22 de juliol amb estada a Calaf (l’Anoia) i del 2 al 12 d’agost a Vic (Osona).

És la primera vegada que l’associació recorre a aquest sistema de finançament popular, el micromecenatge. Mitjançant la Fundació Hazloposible es poden fer les aportacions perquè aquests ancians de Barcelona puguin passar uns dies fora de la ciutat.

El motiu pel qual han decidit utilitzar el micromecenatge és la caiguda d’ingressos que estan patint a l’associació. Les tres vies principals de finançament són les donacions dels socis, l’aportació d’empreses i sector privat i les subvencions públiques. En aquest darrer cas, però, els ingressos han caigut progressivament durant els darrers anys i cada vegada és més lent i costós aconseguir diners. És per això que s’ha posat en marxa aquest projecte de recaptació de diners en línia. De moment en 51 dies han recaptat 295 euros, però esperen assolir l’objectiu (2.200 euros) amb la difusió als mitjans de comunicació.

Aquests diners, però, són una petita part del que es destinarà a les vacances dels ancians que viuen sols. En Jaume Granja, cap de Comunicació de l’associació Amics de la Gent Gran, afirma que ja han cobert una gran part del pressupost, però que necessiten aquests 2.200 euros per poder cobrir tota la demanda que tenen a Barcelona. Amb els recursos que es destinen es podrà pagar el transport, l’atenció assistencial de les persones grans, l’allotjament dels ancians i els voluntaris i el suport de personal especialitzat, com ara un gerontòleg o un infermer, que garanteixin el benestar dels ancians que marxaran de vacances.