L'ajornament afecta les residències de gent gran i els centres de discapacitats, de salut mental o d'atenció a la drogodependència. En total, aquests centres tenen 58.000 places concertades amb l'Institut Català d'Assistència i Serveis Socials, que cada mes els transfereix la subvenció corresponent. Però les de setembre i octubre no arribaran fins al desembre. Les entitats del tercer sector, que gestionen aquests serveis, diuen que moltes no podran suportar aquests dos mesos d'espera. ÀNGELS GUITERAS, presidenta de la Taula d'Entitats del Tercer Sector "Aquesta manca de credibilitat que ens pot crear, també, aquesta situació de mesura excepcional pot afectar d'una manera molt greu, repeteixo, a la viabilitat d'algunes entitats i a la viabilitat de molts serveis d'atenció a les persones grans, a discapacitats, a drogodependències..." Per això han exigit una taula de negociació amb el departament. El conseller Cleries els ha rebut aquest mateix vespre amb caràcter d'urgència per tal de tranquilitzar-los. JOSEP LLUÍS CLERIES, conseller de Benestar Social i Família "Dir que això és posposar aquest pagament. En cap cas és cap altra cosa. I abans de finalitzar l'any tothom haurà cobrat i haurà normalitzat la seva situació. Per tant, també és un missatge de tranquilitat." El govern català assegura que només es tracta d'un problema de tresoreria, provocat per la manca de liquiditat que hi ha ara mateix en totes les administracions i arreu d'Europa. Però les entitats socials argumenten que no tenen per què fer-se càrrec d'aquest problema.

El Govern ha explicat avui que es tracta d’una mesura a curt termini i estrictament transitòria. L’ajust de la conselleria implica que les residències concertades deixin de cobrar durant dos mesos tot el pagament que rebien de la Generalitat per cadascuna de les places residencials. En el cas de les residències públiques, rebran el 65% de la factura corresponent a cada usuari. Segons del departament, això no implica que els centres es quedin sense cap tipus d’ingrés perquè asseguren que les residències també tenen fons propis.

La Taula del Tercer Sector, que representa unes 4.000 entitats socials, ha alertat que aquesta situació pot conduir a la fallida de moltes associacions. També consideren “impresentable” que la Generalitat traslladi a les associacions que presten serveis socials els seus problemes de tresoreria.

Segons la Taula del Tercer Sector, la mesura afectarà tots els centres de l’Institut Català de Serveis Socials, que es troben en perill de no poder fer front a les nòmines dels treballadors ni a les despeses dels proveïdors els propers dos mesos. Aquestes entitats atenen 150.000 usuaris i tenen 50.000 treballadors actualment. Davant l’anunci, la presidenta de la Taula del Tercer Sector, Àngels Guiteras, ha demanat al conseller de Benestar Social i Família, Josep Lluís Cleries, la creació urgent d’una taula de negociació. De fet, aquesta mateixa tarda les dues parts s’han reunit per buscar una solució consensuada.