El col·lectiu de la infermeria ha aixecat l’alerta sobre la feina de les doules i ha denunciat que algunes pràctiques d’aquestes dones podrien incórrer en un delicte d’intrusisme. El CGI ha demanat a la Fiscalia General de l’Estat que actuï d’ofici contra les doules. L’Informe doules, un treball de prop de tres anys fet pel sector de la infermeria, denuncia que la tasca d’aquestes dones “vulnera fins a vuit competències generals de les llevadores”. El president del CGI, Máximo González Jurado, va ser contundent: les dones utilitzen mètodes “irregulars i de secta caníbal” perquè en alguns casos recomanen a la mare menjar-se la placenta un cop han parit.

Consell General d’Infermeria

“Crec que no és necessària una doula en un part”

El representant dels infermers a tot l’estat, González Jurado, ha afirmat que són “falses expertes en maternitat” i ha denunciat que ofereixen una “informació confusa” a la mare durant la gestació, en el part i també en el postpart. En la mateixa línia que el CGI, la vocal de les llevadores del Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de Barcelona, Isabel Salgado, assegura que hi ha intrusisme perquè en molts casos la tasca que ofereixen aquestes dones és competència de les llevadores. “La llevadora no només s’ocupa del treball científic, també està al costat de la dona des del punt de vista emocional i espiritual.”

Salgado ha defensat la feina de les llevadores a l’hora d’acompanyar les dones durant l’embaràs, el part i el postpart. Segons ella, “no cal una doula en un part” perquè és tasca de la llevadora. El Col·legi ha rebut denúncies de casos en què hi ha doules que han entrat a hospitals en el moment del part o dones que assessoren sobre l’alletament matern en alguna clínica.

Les doules demanen que es reguli el paper que fan

La presidenta de l’associació Mares Doules, Clara Vergés, ha assegurat que entén el malestar del sector de la infermeria perquè “alguna doula hagi passat els seus límits”. Segons Vergés, “el millor que podria passar és que aquesta tasca estigués regulada” per evitar aquest tipus de denúncies. Vergés ha qualificat la tasca de doula d’acompanyament a la mare abans del part, en el part i després de donar a llum: “Nosaltres no decidim res, ni induïm res, ni aconsellem res.” Segons ella, la seva feina i la d’una llevadora no tenen res a veure. Vergés creu que les llevadores tenen una gran responsabilitat -en el sistema reproductiu de la mare-, ja sigui abans, durant i després del part, i que la doula només acompanya. També s’ha referit a les acusacions del CGI que diu que algunes doules indueixen la mare a menjar-se la placenta: “Des de la nostra associació mai no ho hem recomanat.”

Segons Vergés, la formació de doula “no és barata” perquè hi ha unes despeses que s’han de pagar, com la presència de metges, psicòlegs i també pediatres que fan xerrades en aquests cursos. Segons l’informe del CGI, aquests cursos poden arribar a costar uns 2.000 euros.

L’associació Donallum – un grup d’usuàries dels serveis d’atenció a l’embaràs, part i postpart – considera que l’informe és “un recull d’errors i falsedats amb clar interès corporativista” i ha reclamat rigor al Consell General d’Infermeria. Pel que fa a la pràctica de menjar-se la placenta, l’entitat ha negat que es faci cap tipus de ritual caníbal i ha criticat que la majoria d’apartats que se citen a l’informe sobre aquest tema s’han extret de “pàgines web gestionades per dones que no viuen ni exerceixen com a doules a Espanya ni Europa“.  D’altra banda, l’associació està d’acord en “regular l’activitat de les doules tant a nivell competencial com econòmic” per tal de donar més seguretat a les usuàries i evitar intrusisme.