Blindar els infants perquè restin protegits dels problemes econòmics o legals dels progenitors. La síndica, Maria Assumpció Vilà, valora l'acció del govern municipal en polítiques socials destinades a la infància, però reclama que s'intensifiquin per garantir la igualtat d'oportunitats dels menors. MARIA ASSUMPCIÓ VILÀ, síndica de greuges de Barcelona "Hi ha famílies amb deutes amb hisenda que es troben que no els donen la beca menjador, això és injust. Que paguin, si, però que no es quedin sense ajuda Vilà també ha sol·licitat que els menors tinguin accés universal i lliure a serveis educadors com el Parc Güell, el Castell de Montjuïc o el Zoo de Barcelona. La síndica considera, a més, que l'adjudicació de l'ajut per al menjador escolar no només s'ha de basar en la renda de l'any anterior, perquè d'un dia a l'altre la situació dels progenitors pot haver canviat i poden necessitar la beca. Amb 235 reclamacions, les polítiques d'habitatge i serveis socials han estat un dels principals motius de queixa. Queixes que molt sovint tenen a veure amb el col·lapse dels serveis d'atenció a les persones. La síndica demana que s'hi reforci el personal. MARINO VILLA RUBIO, adjunt a la síndica de greuges de Barcelona "Per exemple famílies que tenen deutes amb l'institut municipal d'hisenda i que no els donen beques per aquest deute, ens sembla que és injust" L'informe també insta el consistori a accelerar les inspeccions previstes per l'ordenança de terrasses per evitar el greuge entre els qui compleixen la normativa i els qui no. D'altra banda, Vilà, ha recollit 295 queixes ciutadanes que reclamen la protecció dels comerços centenaris i tradicionals. La síndica, que al maig finalitza el mandat, ha obert una actuació d'ofici.

La síndica Maria Assumpció Vilà recomana en l’informe de 2014 que s’ha de considerar la despesa en alimentació infantil com una prioritat en ser un factor preventiu bàsic per garantir la igualtat d’oportunitats entre els menors escolaritzats. Vilà ha demanat a l’Ajuntament que potenciï les polítiques d’infància i família i que reformuli els criteris per a l’adjudicació de les beques menjador, perquè es basen en la renda de l’any anterior, i aquestes dades poden quedar obsoletes.

Vilà suggereix que l’atenció social de l’Ajuntament sigui diferent a cada barri en funció de les necessitats i que es canviï el model d’actuació. L’entitat considera que “els serveis socials de l’Ajuntament tenen una pressió molt gran”.

Preocupació per les places de P3

Sobre l’assignació de places de P3, la defensora ha supervisat fins a 72 reclamacions per la insatisfacció que genera el procés d’assignació de les places. Vilà considera que hi ha un “desajust entre l’oferta i la demanda” i que això fa que en alguns casos se’ls atoruia una plaça en una escola que no està a prop de casa o l’increment de les ràtios per aula.

D’entre les recomanacions, la síndica considera que s’ha d’establir accés gratuït per als menors a serveis i equipament municipals “educadors”, i assenyala el Parc Güell, el Zoo de Barcelona “on entrar-hi és molt car”, el Castell de Montjuïc i els museus municipals.

Seguiment del comerç emblemàtic

De les 295 queixes referents a ciutat i urbanisme, unes 200 han arribat des de ciutadans que demanen que es protegeixi els comerços emblemàtics. La síndica ha obert una actuació d’ofici que encara està en procés de supervisió. En relació als casos de llibertat cívica i seguretat ciutadana la síndica ha dit que “no tenim queixes d’agressions” policials. El que sí que s’han rebut són queixes d’alguns ciutadans sobre el “tracte poc respectuós d’alguns membres de la Guàrdia Urbana”.

“M’agradaria continuar”

A mitjan maig s’acabarà el mandat de Vilà al capdavant de l’entitat. A partir d’aquest moment la síndica estarà en funcions del càrrec fins que el nou govern municipal obri el procés per presentar candidatures. “M’agradaria continuar” al capdavant de l’entitat, ha dit. La defensora del poble considera que les queixes i recomanacions que fa a l’Administració municipal “són escoltades”. L’entitat “ha treballat bé, amb  rigor i serietat i equitat”.