El primer que descobreixen aquests estudiants de quart d'ESO de l'Escola Virolai és que el Col·legi d'Advocats és un espai carregat d'història, amb una privilegiada biblioteca que disposa de més de 300.000 volums. Però la visita també serveix per explicar la importància de la justícia dins la societat, quin és el paper dels advocats i, potser en algun cas, despertar vocacions. Amb vocació o no, els alumnes han tingut l'oportunitat de ficar-se per uns instants a la pell d'un advocat. Amb aquest esperit didàctic, el Col·legi també orienta els estudiants sobre qüestions que els afecten: les drogues, la violència masclista o el que de moment n'és el tema estrella, Internet i les xarxes socials. I encara que pràcticament tots els joves en són usuaris, molts no són conscients dels perills que amaguen. Fins al juny, un total de 10 escoles de la ciutat participaran en aquesta campanya.

Aquesta setmana, els alumnes d’ESO de l’escola Virolai han estat els primers a visitar la seu de l’Il·lustre Col·legi d’Advocats de Barcelona en el marc del programa Justícia i joves. A més de veure l’edifici per dins i saber una mica més de la història de la institució, uns advocats els han respost preguntes com què fer si una persona es fa passar per una altra a Internet o si es pot exigir que es retiri una foto publicada a les xarxes socials. Ho han fet mitjançant una obra de teatre i un posterior debat, en què han participat diversos col·legiats.

Segons el degà del Col·legi d’Advocats, Pedro L. Yúfera, l’objectiu d’aquestes visites és fer saber als més joves que “el dret és present en tots els àmbits de la vida diària”. Yúfera diu que “els joves han de ser conscients de les conseqüències jurídiques de determinats actes que avui en dia són habituals, però també capaços de conèixer els seus drets i fer-los valer, ja sigui com a usuaris o com a futurs advocats”.