Ajudar els malalts de càncer a combatre l’ansietat, l’estrès i la por. Aquest és l’objectiu de Kàlida, el nou espai de l’Hospital de Sant Pau destinat a acompanyar des d’un vessant emocional els pacients i les famílies. Tot plegat, en un ambient de caliu, on poden relaxar-se i compartir experiències. Segons Agustí Barnadas, director del servei d’Oncologia de l’hospital, els malalts i les famílies pateixen “un gran trasbals en les seves vides, els angoixen aspectes com la pèrdua del cabell, la nutrició, la depressió, la culpabilitat, i un acompanyament emocional que complementi el tractament mèdic els ajuda a tornar a agafar les regnes de la seva vida“.
Per donar resposta a tots aquests neguits, Kàlida Sant Pau s’ha construït ben a prop del servei d’oncologia, però lluny de les bates blanques i les habitacions d’hospital. Els pacients que ho vulguin, poden apropar-s’hi per rebre l’ajuda professional de psicòlegs, infermers, treballadors socials i terapeutes, però també per fer-se un te o estar en contacte amb la natura. Kàlida té dues plantes de 200 metres quadrats que connecten amb el jardí. Disposa d’una cuina, taules, sofàs i llibres.
L’espai, ideat el 2008, és pioner a Espanya i se’n pot beneficiar qualsevol malalt de càncer de qualsevol hospital, de forma gratuïta i sense cita prèvia. S’hi imparteixen cursos per gestionar l’estrès, tallers de nutrició o sessions de ioga. Aquestes activitats ja s’oferien a l’hospital abans de la inauguració del nou espai i els resultats són clars: segons els organitzadors, “la satisfacció entre els participants frega el 100 %“. Els creadors del projecte calculen que passaran per Kàlida 100 pacients cada dia i 200.000 cada any per afrontar el càncer de la millor manera.
Un model d’origen escocès
Kàlia Sant Pau s’inspira en el model de la fundació escocesa Maggie’s, pionera en l’assistència psicològica a persones amb càncer. Maggie’s va idear centres que, construïts dins dels hospitals públics, disposen de professionals per guiar emocionalment els pacients i complementar el tractament mèdic. Actualment, disposa de 21 centres al Regne Unit i n’està obrint més a Europa, Hong Kong, Tòquio i Singapur. Tot plegat perquè, segons la seva fundadora Maggie Keswick Jencks, “les persones amb càncer no han de perdre l’alegria de viure per la por de morir”.
Els encarregats de portar aquest model per primera vegada a l’estat han estat la Fundació Kàlida i la Fundació Privada de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, entre d’altres. Amb l’ajuda de l’arquitecta Benedetta Tagliabue i la dissenyadora Patrícia Urquiola, que han treballat per dotar l’edifici d’una atmosfera acollidora i dinàmica. A més, els organitzadors agraeixen el suport de la societat civil, ja que, segons Joan Reventós, director de la Fundació Kàlida, “empreses, fundacions i voluntaris han ajudat oferint el mobiliari necessari per al projecte”.