El dret a l'espai per a l'oració dels musulmans és un dels punts en què segons Amnistia Internacional més es nota la discriminació. Tot i que la Generalitat l'any 2009 va aprovar una llei que regulava l'obligació de preveure zones destinades a usos de caràcter religiós, l'organització denuncia que ens molts casos els fidels han de resar al carrer per manca d'espai. IMMA GUIXÉ, coordinadora d'Amnistia Internacional de Catalunya "Las oraciones son en salas pequeñas, insuficientes y en algunos casos los ayuntamientos ponen moratorias para impedir la construcción." L'estudi fet el 2010 i en què han participat més de 200 organitzacions, també critica la prohibició de l'ús del vel integral en espais públics que han aprovat diversos ajuntaments al·legant motius de seguretat i d'igualtat. ESTEBAN BELTRÁN, director de la Secció Espanyola d'Amnistia Internacional "Que a una mujer no se le permita por ley llevar en espacios públicos prendas vinculadas a religión, como puede ser el velo integral, podría confinarla en su casa y limitar su integración local. Y si fuera víctima de violencia de género la aislaría." Consideren que aquest argument de la seguretat ha estat recurrent en partits polítics per guanyar vots, i que, en alguns casos, el discurs erosiona els valors humans. Amnistia ha tornat a reclamar que la Generalitat aprovi un pla contra el racisme i la xenofòbia.

En ciutats com Barcelona, Badalona o Lleida, i en altres llocs de Catalunya, els musulmans han de resar a la intempèrie perquè les sales d’oració existents són massa petites per acollir tots els fidels. És una de les conclusions de l’estudi d’AI, que s’ha presentat simultàniament a Brussel·les i Barcelona.

A Catalunya, segons AI, hi va haver entre el 1990 i el 2008 40 disputes relacionades amb els centres de culte entre autoritats municipals, veïns i associacions musulmanes. La comunitat musulmana es troba amb obstacles tècnics i rebuig social quan volen sol·licitar la construcció d’una mesquita, una realitat que, per l’organització humanitària, és contrària a la llibertat de religió.

Amnistia Internacional també ha denunciat la prohibició de l’ús del burca aprovada per diversos ajuntaments catalans, que han al·legat motius de seguretat i d’igualtat. L’organització insta els municipis a combatre la violència masclista millorant l’aplicació de les lleis vigents i no a través de prohibicions que, segons AI, “estigmatitzen encara més la població femenina de minories ètniques i religioses”. En l’informe Elecció i prejudici: la discriminació contra els musulmans a Europa, l’organització humanitària lamenta que els esforços dels governs europeus per combatre els estereotips són escassos. AI ha centrat la seva investigació a Espanya, França, Bèlgica, els Països Baixos i Suïssa.