Els imputats estan acusats d’haver incomplert les normes de precaució més elementals en no haver garantit un disseny, una construcció i un muntatge correctes. Aquest dilluns només s’han tractat les qüestions prèvies i es preveu que a finals de setmana es puguin acabar de tancar els acords. Si no s’arriba a un pacte el judici es reprendria el 2 de febrer.
Les asseguradores han indemnitzat amb 1,2 milions d’euros la família de la jove ferida més greu, amb 500.000 € la família de la noia morta i amb uns 100.000 € les famílies dels dos ferits menys greus. Amb l’obtenció d’aquest acord, les famílies renuncien a reclamar indemnitzacions per la via civil a les companyies asseguradores i a l’Ajuntament de Barcelona, en tant que responsable subsidiari.
D’altra banda, els advocats treballen per aconseguir un pacte per evitar l’ingrés a presó dels 12 tècnics i enginyers i que redueixi les penes a menys de dos anys.
La fiscalia, que acusa els 12 tècnics i enginyers de delictes d’homicidi imprudent i de lesions imprudents, manté que els imputats van permetre l’entrada en funcionament “sense un estudi rigorós del sistema d’ancoratge de l’atracció”, amb una “deficient execució” i sense la revisió adequada. El Pèndol estava dissenyat inicialment com una atracció mòbil de fira, fet que va obligar a dissenyar l’ancoratge permanent que va acabar fallant.
L’accident, ocorregut el 17 de juliol de 2010, es va produir quan El Pèndol es trobava en ple funcionament. L’estructura, que generava una caiguda lliure des d’uns 38 metres d’altura, va cedir i va causar la mort d’una noia així com ferides de diversa gravetat a les altres tres menors que ocupaven l’atracció en aquell moment. L’informe que l’Ajuntament va fer de l’accident culpava el fabricant de l’atracció i considerava que no s’havia tingut en compte el desgast dels materials en el disseny de l’ancoratge. Tanmateix, els enginyers de l’empresa van evadir responsabilitats en les declaracions davant el jutge.