Des d’aquest matí ja no hi ha la passarel·la metàl·lica de la plaça del Sol, un dels punts en què s’acumulava gent a les nits. És l’última mesura estructural que ha fet el districte de Gràcia per minimitzar l’impacte del soroll a la plaça. En la mateixa línia, fa dues setmanes es van col·locar jardineres a una part de les escales. Totes dues accions són mesures impulsades per l’Ajuntament d’acord amb els veïns, que, tot i això,  segueixen denunciant que no poden descansar a les nits.

Altaveus i aplaudiments a la nit

Remei Polls, veïna de la plaça, explica que aquests dos canvis s’han fet per reduir el soroll als veïns més propers, que ja han notat una baixada de decibels amb les jardineres, com s’espera que passi també amb els veïns que viuen a tocar de la passarel·la que s’ha eliminat avui. Però a la plaça, denuncia la Remei, “continua venint la gent. L’altre dia eren 400 persones, 200 dels bars, i 200 al mig de la plaça”. Es queixen que durant l’última setmana han viscut moments de soroll elevat, amb gent amb altaveus, actuacions de funambulisme i centenars de persones aplaudint.

“La solució: posar fi al ‘botellón'”

L’Ajuntament ha fet aquests canvis d’acord amb els veïns que participen en la taula ciutadana de la plaça del Sol, en el marc d’un pla de xoc per posar fi al soroll que hi ha a la plaça. Ara, segons va confirmar el regidor, Eloi Badia, en el plenari de Gràcia de l’11 d’octubre, el districte està estudiant fer una zona infantil a la plaça per humanitzar-la. La proposta va sortir d’alguns veïns, amb la idea de canviar els usos de l’espai. D’altres, però, consideren que l’única solució és evitar que es pugui fer “botellón” a les nits. És l’opinió de Rosa Gorrera, veïna també: “Un ús nou no pot venir a desplaçar l’ús que se’n fa ara. L’única cosa que pot posar fi al ‘botellón’ és posar fi al ‘botellón’.

Per això, per alguns veïns la solució no és que la Guàrdia Urbana buidi la plaça a mitjanit, sinó evitar des d’un inici que s’hi acumuli la gent. Per aquest motiu, seguiran demanant a l’Ajuntament una solució que talli el problema d’arrel.