La cerimònia d’entrega ha tingut lloc al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona. El periodista i escriptor Arturo San Agustín ha estat l’encarregat de fer el discurs introductori, en què ha parlat de la Rambla i ha glossat la figura dels premiats. “Hauria jurat que l’alcaldessa, Ada Colau, havia prohibit la meva entrada en aquesta casa”, ha bromejat San Agustín a l’inici del seu parlament, que ha finalitzat demanant un consens polític per protegir l’històric passeig barceloní.

John Hoffman ha recordat que “la primera vegada que vaig visitar Barcelona va ser pels Jocs Olímpics del 92 i, com tot turista, un dels primers llocs on vaig anar va a ser a la Rambla i allà va començar el meu idil·li amb aquesta ciutat”. El conseller delegat del GSMA, l’associació impulsora del Mobile World Congress, ha assegurat que “tothom coneix la Rambla” i l’ha definida com “una icona” de Barcelona.

Per la seva banda, Francisco Ibáñez ha volgut subratllar que els seus personatges més coneguts “Mortadel·lo i Filemó tenen una relació especial amb la Rambla” perquè, en diverses ocasions, els ha dibuixat a banda i banda del passeig. I, sense perdre el somriure, ha rememorat també que “jo mateix tenia una relació especial amb la Rambla perquè hi tenia molts amics amb qui jugàvem al carrer; en aquella època jo duia els pantalons curts i els cabells llargs, ara totes dues coses han desaparegut”, ha bromejat, “però el que no desapareixerà mai són els bons records que tinc d’aquella època“.

També ha estat reconeguda la Fundació Tot Raval, que aplega més de 60 entitats d’aquest barri. El  president, Roger Marcet, ha assegurat que “és un barri que et captiva i t’atrapa” i ha posat de manifest la seva especial relació amb la Rambla. Especialment emotiva ha estat la intervenció del darrer dels premiats, Manel Roca, director de Las Golondrinas. Durant el seu discurs, sense poder contenir les llàgrimes, Roca ha expressat la importància d’aquest reconeixement per a “la tercera generació” que tira endavant amb aquest emblemàtic negoci.

L’associació Amics de la Rambla convoca els premis Ramblista d’Honor, creats el 1962, per distingir les persones, entitats o institucions que hagin contribuït a divulgar o millorar el prestigi del popular passeig barceloní.

Pla especial urbanístic

El president de l’associació Amics de la Rambla, Fermín Villar, ha aprofitat l’acte per tornar a reclamar el desenvolupament del pla especial d’aquesta zona per convertir-la en el cinquè barri de Ciutat Vella i equilibrar l’ús turístic i ciutadà del popular passeig. Villar ha demanat a les forces polítiques de la ciutat “consens” per cuidar de la Rambla i “coratge i immediatesa” per millorar-la amb el desenvolupament del pla especial. En absència de l’alcaldessa, Ada Colau, la representació política municipal ha estat encapçalada pel primer tinent d’alcalde, Gerardo Pisarello, i per la regidora de Ciutat Vella, Gala Pin, que ha recollit el guant de Villar i ha fet “una crida a la participació ciutadana i al debat per decidir quin model de Rambla volem per al futur“.