La Junta Electoral de Barcelona ha admès que treballa a contrarellotge per resoldre les més de 8.000 al·legacions que han rebut a la zona electoral de Barcelona per no formar part d’una mesa. “Anem a marxes forçades i la nostra idea és donar una resposta al més aviat possible, però és difícil que puguem fer-ho abans de cinc dies, que és el termini que marca la llei”, ha explicat el president de la Junta Electoral de Barcelona, Santiago Garcia.
Des de la JEC recorden que si algú no rep resposta a l’al·legació presentada, s’ha de presentar de totes maneres al col·legi electoral. Si no ho fa, s’enfronta a multa d’entre 1.500 o 6.000 euros, depenent del poder adquisitiu de la persona sancionada, o bé, fins i tot, a una pena de presó. Aleshores la via per recórrer serà la judicial ordinària.
Cal estar alerta perquè fins al dia abans de les eleccions els ciutadans poden rebre una citació per formar part de les meses.
És improbable no poder formar les meses electorals
La Junta Electoral de Barcelona ha assumit que estan desbordats per la feina que tenen sobre la taula i, de fet, des d’aquesta setmana compten amb dos metges forenses per avaluar les al·legacions per no ser membre d’una mesa. Ara bé, envien un missatge de calma perquè veuen improbable que no es puguin acabar formant per un problema de baixes.
En aquesta línia, l’especialista en dret administratiu, Josep Maria Aguirre, sosté que el 14-F “es resoldran les incidències i la maquinària permetrà que les meses es constitueixin amb normalitat” per tal que tothom pugui exercir el dret a vot amb tranquil·litat. Considera que la llei dona garanties amb les previsions que preveu.
Tres persones per formar una mesa
Per constituir una mesa només calen tres persones per exercir la presidència i dues vocalies. Però se’n convoquen nou per cada mesa, precisament per poder substituir possibles baixes. Si no n’hi hagués prou amb aquestes persones, el personal públic que vetlla pel correcte funcionament del col·legi electoral, els interventors i els apoderats també podrien acabar formant part d’una mesa. Ara, però, la JEC preveu que els substituts de les meses que s’hagin pogut constituir podran ser requerits per formar altres meses que puguin tenir manca de membres.
D’aquesta manera, la JEC vol evitar que les primeres persones que vagin a votar al col·legi puguin formar part de la mesa en cas de no comptar amb els ciutadans. El motiu és que la Generalitat ha demanat que les primeres hores de vot siguin per a les persones de risc, de 9 a 12h, i ara la Junta Electoral també demana que es canviï aquesta franja horària.