Foto: Anna Berga (ACN)

(ACN) Irídia estudia, juntament amb altres entitats de drets humans i amb l‘Associació de Familiars de Presos de Catalunya, la situació que estan vivint els interns arran del bloqueig a les presons per la mort d’una treballadora al centre penitenciari de Mas d’Enric. “El legítim dret a la protesta no pot generar afectacions col·lectives als drets fonamentals de les persones privades de llibertat com ja ha ocorregut i fem una crida al fet que no es continuïn produint durant aquesta setmana”, indiquen en un missatge difós a ‘X’. Entre les afectacions que s’estudien hi ha el fet que milers de reclusos no hagin pogut sortir de les cel·les durant moltes hores i també la cancel·lació de visites de familiars, expliquen.

Així mateix, recorden que l’ús d’esprais o d’armes Taser no han de ser autoritzats en espais de privació de llibertat, segons les recomanacions dels organismes internacionals de protecció dels drets humans.

Els col·legis de l’advocacia demanen que no s’impedeixi el dret de defensa

Per la seva banda, els col·legis catalans de l’advocacia han reclamat també aquest dilluns que les protestes dels treballadors de les presons no afectin el dret de defensa dels reclusos. Així, demanen al Departament de Justícia que resolgui amb urgència la situació i no es repeteixi el bloqueig que impedeix als advocats visitar els seus clients a la presó i als presos sortir a les vistes judicials. En un comunicat, el CICAC condemna la “mort violenta” de la cuinera de Mas d’Enric i trasllada la seva solidaritat a la família i companys de la víctima.

Segons els advocats, el dret a la protesta és legítim, però “en cap cas ha d’impedir el dret de defensa”. A més, recorden que les protestes no estan emparades per una convocatòria formal de vaga i, per tant, no hi ha serveis mínims. Això afecta l’assistència lletrada tant presencial com per videoconferència i pot comportar la suspensió de vistes o el trasllat dels presos a vistes judicials.