L’Institut de Recerca de l’Hospital del Mar de Barcelona ha tancat aquest dimecres els actes de commemoració del seu 75è aniversari amb la presentació del llibre ’75 anys investigant per a la salut de les persones’, un volum que recull la història del centre des d’abans de la seva inauguració fins al moment actual. El centre és l’equipament públic de recerca més antic de l’estat encara en actiu i va ser inaugurat pel Premi Nobel de Medicina Alexander Fleming el 5 de juny del 1948.

Des d’aleshores, ha passat de ser un pavelló centrat en la recerca en medicina tropical a ser una institució de recerca biomèdica capdavantera, amb més de 700 professionals que tenen com a finalitat oferir millores sanitàries a la societat.

Un centre de referència internacional

El president de la Generalitat, Pere Aragonès; l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, i el secretari d’Estat de Ciència, Innovació i Universitats, Juan Cruz Cigudosa, han encapçalat l’acte de cloenda de l’aniversari. Aragonès ha remarcat que és un institut de “referència” a Catalunya i a Europa i ha incidit que les ciències de la salut són els “motors de progrés de creixement”. El cap de l’executiu ha apuntat que la relació entre l’institut i l’hospital és “una demostració molt clara entre hospitals d’altíssim nivell amb un compromís amb els instituts de recerca on es comparteix experiència professional”.

L’alcalde de Barcelona ha valorat el “talent” dels professionals que hi treballen i ha destacat que “la ciutat de Barcelona sempre ha estat preocupada per la salut dels veïns”. Per la seva banda, el secretari d’Estat de Ciència, Innovació i Universitats, Juan Cruz, ha asseverat que l’Hospital del Mar Research Institute és “una punta de llança de l’aplicació de la ciència mèdica a través de la sanitat pública” i ha assenyalat que “inspira” altres instituts.

75 anys investigant per a la salut de les persones

L’Hospital del Mar Research Institute va néixer en ple franquisme, centrat en la recerca en microbiologia i immunologia amb els doctors Amadeo Foz i Jordi Gras. L’any 1984, la incorporació del doctor Jordi Camí com a director del centre va suposar un canvi important, ja que es van establir quatre grans línies de recerca: la patologia infecciosa, les neurociències, la medicina de l’esport i l’anàlisi de serveis sanitaris. El centre es va reinventar per ampliar els seus horitzons amb l’arribada de professionals d’àmbits com la farmacologia, la informàtica biomèdica, l’epidemiologia i la salut pública.

L’any 2000, a més, es va adscriure a la Universitat Pompeu Fabra, que s’ha convertit en la universitat de referència de la recerca i la docència de l’Hospital del Mar. A partir d’aquest moment, el centre va viure un procés de canvi i va reorganitzar la recerca en cinc grans programes: oncologia, epidemiologia i salut pública, informàtica biomèdica, neurociències i processos inflamatoris i cardiovasculars.