La sentència del procés ha comportat directament la inhabilitació de polítics, que no podran exercir cap càrrec públic en els pròxims anys. En alguns casos, es presentaven a les llistes de les eleccions generals del 2019. De fet, formacions com JxC i ERC cercaven que encapçalessin les candidatures al Congrés.

La sentència, però, priva definitivament tots els condemnats de la possibilitat d’exercir els càrrecs públics que tinguin actualment així com de ser escollits en el futur. En el cas dels condemnats a presó, la inhabilitació coincideix amb el temps de les penes. En els casos de Santi Vila, Meritxell Borràs i Carles Mundó, la inhabilitació és per a un any i vuit mesos.

Resum de les inhabilitacions:

· Oriol Junqueras: 13 anys d’inhabilitació absoluta
· Raül Romeva, Jordi Turull i Dolors Bassa: 12 anys d’inhabilitació absoluta per a cadascú
· Carme Forcadell: 11 anys i sis mesos d’inhabilitació absoluta
· Joaquim Forn i Josep Rull: 10 anys i sis mesos d’inhabilitació absoluta per a cadascú
· Jordi Sànchez i Jordi Cuixart: nou anys d’inhabilitació absoluta per a cadascú
· Santi Vila, Meritxell Borràs i Carles Mundó: un any i vuit mesos d’inhabilitació especial per a l’exercici de càrrecs públics i funcions de govern, per a cadascun
En el cas de Joaquim Forn, la inhabilitació afectarà directament sobre la responsabilitat que exercia fins ara a l’Ajuntament, on era el president del Grup Municipal de JxC.