Durant el 2016 van passar pel Centre d’Internament d’Estrangers (CIE) de la Zona Franca 640 persones, mentre que el 2015 ho van fer 730 persones. Una baixada atribuïble al fet que durant l’any passat el CIE només va estar operatiu durant cinc mesos, d’agost a desembre. Des de finals del 2015 fins al juliol del 2016 va estar tancat per obres de millora exigides pel jutge. Aquest és el motiu pel qual l’informe de la Fundació Migra Studium parla “d’ocupació màxima” de les instal·lacions i alerta que això provoca tensions, baralles i agressions. De fet, les persones d’aquesta entitat que es dediquen a visitar regularment els interns denuncien que, dos mesos després de reobrir, a les instal·lacions ja s’hi evidenciaven “les velles problemàtiques vinculades a l’espai físic i a l’estructura de l’edifici”. Un exemple n’és el motí que es va produir l’1 de novembre del 2016 en què van participar una setantena d’interns.

Migra Studium ha visitat 146 interns del CIE i, segons afirmen, han constatat com es continuen criminalitzant les persones que hi ha malgrat que gairebé un 75 % dels interns visitats no té antecedents penals. També denuncien un ús “excessiu i injustificat” de la privació de llibertat. Ho demostra, segons diuen, que més de la meitat dels visitats hagin estat posats en llibertat. D’altra banda, revelen que una vintena dels interns acompanyats han declarat ser menors d’edat, dels quals dos van ser reconeguts com a tals. De fet, durant els sis anys que fa que l’entitat visita el CIE, de les 313 persones que van sol·licitar atenció, 83 afirmaven ser menors.

L’informe de la fundació, que es publica anualment, torna a denunciar vulneracions dels drets dels interns, com el dret a la informació sobre la situació administrativa dels interns, el dret a disposar d’un intèrpret, el dret a garantir la privadesa de les comunicacions, a exercir peticions i queixes i a la conèixer qui és l’advocat que els assisteix durant el procediment sancionador d’expulsió. També recalquen que es fa una gestió “exclusivament policial” dels interns. Segons l’estudi, de les persones visitades per Migra Studium durant el 2016, més de la meitat van ser posades en llibertat. “Els baixos índexs d’expulsions fan sospitar que s’està fent un ús excessiu i injustificat de la privació de llibertat”, recalquen.

Per tot plegat, la Fundació Migra Studium torna a reclamar el tancament del CIE i proposa mesures alternatives a l’internament. De fet, arran del tancament provisional per les obres de millora, tant l’Ajuntament com les entitats socials es van posicionar a favor que aquesta clausura del centre fos definitva. El govern municipal, fins i tot, n’ha ordenat el precintament i ha amenaçat de portar el cas als tribunals.