La sala de de parts de l’Hospital de Sant Pau s’ha convertit en un espai d’exposició molt particular: s’hi mostren les estampacions de les placentes de les mares que hi han parit recentment.
Des de fa un temps, les llevadores que atenen els parts ofereixen a les famílies la possibilitat d’estampar la placenta amb pintures acríliques. En fan diverses còpies, la millor se l’enduu la família però sempre els demanen si una la poden exposar. “L’empremta de la placenta és un record de per vida que els oferim als pares“, explica l’Anna Ramos, llevadora i supervisora de l’àrea de la dona de l’Hospital de Sant Pau.
Ramos explica que tot va sorgir perquè hi havia famílies que ho demanaven i, algunes llevadores que en sabien, els ho feien. En un moment donat, però, van decidir formalitzar-ho i gràcies al material que els van regalar les residents i algunes famílies —fulls de mida din A3 i pintures acríliques— ara ho ofereixen a totes les dones que pareixen a l’hospital. Van escollir la pintura acrílica perquè, diu Ramos, “s’asseca molt bé i queda una imatge molt realista“.
La placenta, un òrgan que dura nou mesos
La placenta és un òrgan que es desenvolupa durant l’embaràs i que, poca estona després que surti la criatura, s’expulsa i habitualment es llença. Però tot i la seva curta durada és imprescindible per la gestació: “La placenta és l’òrgan: sense placenta no hi ha embaràs, és el responsable de mantenir la criatura nodrida, oxigenada i filtrada dels seus propis tòxics”, explica Anna Ramos. Tot i això, “no se li dona el protagonisme que en realitat té” i amb aquesta iniciativa és una manera de reivindicar-la i conservar-ne la imatge per sempre.