Una investigació liderada pel Clínic-IDIBAPS, de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron i del Parc Taulí de Sabadell han demostrat que la infecció de SARS-CoV2 pot afectar les placentes de les dones embarassades. L’estudi ha analizat gairebé 200 gestants de 24 a 39 anys que es van infectar de la covid-19. Es va comprovar que hi va haver nou casos de placenta infectada pel virus i en cinc casos es va produir la mort intrauterina del fetus. L’afectació de la placenta es va produir en el 4,5 % de les dones que van patir el virus, segons aquesta sèrie, i les morts fetals atribuïbles a aquesta afectació són del 2,5 %.

Pot provocar un deteriorament de la placenta i, fins i tot, la mort del fetus

L’estudi demostra que la infecció del teixit placentari s’acompanya d’una lesió que consisteix en una necrosi del trofoblast, cosa que deriva en una complicació de la covid-19. Fa que la placenta deixi de ser esponjosa, sigui molt més dura i quedi malmesa fins al punt de provocar, en alguns casos, la mort del fetus.

La placenta és el primer òrgan que es forma en el desenvolupament fetal. Actua com els pulmons, intestins, ronyons i fetge del fetus, obtenint oxigen i nutrients de rec sanguini de la mare. És també responsable de molts dels canvis hormonals dins el cos de la mare. L’estudi s’ha publicat recentment a la revista ‘Modern Pathology‘.