(ACN) L’Hospital del Mar engegarà al juny les obres per ampliar-se amb un edifici que estarà operatiu el 2024. L’espai s’ha de construir al solar que ara ocupen cinc antics pavellons, per això el primer pas de les obres serà l’enderroc d’aquests equipaments. El complex sanitari mantindrà l’activitat assistencial durant les obres perquè les unitats afectades es reubicaran. Un cop enllestit, l’edifici allotjarà, entre d’altres, sis unitats d’hospitalització amb 75 llits més que els actuals, una UCI amb 18 llits i un bloc quirúrgic amb quatre quiròfans d’última generació. A més, es podran unificar les urgències del centre a la mateixa ubicació.
També tindrà una nova àrea maternoinfantil i un heliport, i permetrà que el Servei d’Oftalmologia, situat ara a l’Hospital de l’Esperança, pugui ubicar-se a l’Hospital del Mar. El projecte té un pressupost de 140 milions d’euros, dels quals 64 provenen de fons europeus; 20, de la Generalitat, i 3, de l’Ajuntament.
El projecte del nou Hospital del Mar es remunta a l’any 2006. Tres anys més tard, el 2009, van començar les obres, però poc després, el 2010, es van aturar i no es van reprendre fins al 2015 per problemes pressupostaris.
El repte de l’obra: construir un edifici amb l’hospital funcionant
Segons la gerent del Consorci Parc Salut Mar, Olga Pané, el principal repte de l’obra és que s’haurà de construir l’edifici nou amb tot l’hospital funcionant i mantenint el nivell d’activitat assistencial. “L’hospital continuarà funcionant com sempre i ha de fer la mateixa activitat, més fins i tot, perquè hem de recuperar les llistes d’espera que se’ns han acumulat durant l’etapa covid”, explica Pané.
Això serà possible gràcies a un pla de contingència dissenyat per reubicar i traslladar en altres edificis les unitats que es veuen afectades directament per l’obra. Aquest pla inclou, per exemple, el trasllat de les unitats d’hospitalització situades a la planta baixa de l’hospital i la reorganització d’altres àrees per a la reubicació de pacients i professionals. De fet, com a treballs previs a les obres ja s’han habilitat llits i espais de consultes a l’Hospital de l’Esperança i al Centre Fòrum, centres complementaris de l’Hospital del Mar. En total, s’han reubicat 78 llits.
Obres contra rellotge
La fase 2 d’ampliació de l’hospital ja preveia que el nou edifici entrés en funcionament a meitats del 2024. Tot i això, la part finançada amb fons europeus React haurà d’estar operativa a 31 de desembre del 2023. Això vol dir que llavors ja estaran en funcionament les sis noves unitats d’hospitalització i el servei d’urgències. Per contra, la resta d’equipaments s’aniran acabant els mesos posteriors, de manera que tot l’edifici nou estarà plenament operatiu el juny del 2024. Els treballs permetran sumar en total més de 20.000 m2 de superfície. Després encara quedarà una tercera fase d’obres per completar totalment el projecte que encara no té data d’execució.
Més enllà d’una transformació arquitectònica
Es preveu una transformació de l’Hospital del Mar que va més enllà de l’arquitectònica. Un aprenentatge de la pandèmia de la covid-19 que s’ha aplicat al disseny és que serà un edifici més flexible, amb més capacitat i adaptable per transformar-se en un hospital centrat en el tractament de pacients amb patologia d’alt risc de contagi.
A banda, però, també es fa una aposta per la tecnologia 5G per impulsar les connexions, fer cirurgies en directe o facilitar la telemedicina. A més, s’incorporaran les tauletes a peu de llit amb una doble funció: l’accés clínic per als professionals i l’accés a continguts personalitzats per al malalt. Una altra dels punts clau del projecte és la sostenibilitat, amb la instal·lació de plaques solars a la coberta, l’enllumenat LED d’alt rendiment o les cobertes vegetals a les terrasses.