L’Ajuntament de Barcelona ha fet una important aposta per millorar l’accessibilitat dels barris de muntanya i avui dia més de la meitat d’escales mecàniques de la ciutat ja són reversibles. El motiu és l’envelliment dels veïns d’aquestes zones, marcades pels carrers costeruts, que fa que no només necessitin escales mecàniques per pujar, sinó també per baixar.

Actualment hi ha 100 escales mecàniques a la ciutat, de les quals 61 són reversibles. Els districtes que en tenen més són Horta-Guinardó, amb 21, i Nou Barris, amb 19. Els segueix Gràcia amb 14; 4 a Sarrià – Sant Gervasi i 3 a Sant Andreu.

Les escales reversibles, l’opció més eficient

Per millorar l’accessibilitat dels barris, l’administració normalment prioritza la instal·lació d’ascensors, però sovint l’urbanisme dels barris de muntanya, amb orografia complicada i carrers estrets, en dificulten la instal·lació i per això s’opta per col·locar-hi escales, convertint-se ara en l’infraestructura més eficient.

En aquest cas, podem parlar de servei d’escales de pujada i ascensor només en quatre indrets de la ciutat: al passeig de la Vall d’Hebron (Horta-Guinardó), al carrer de Ballot (Nou Barris) i al carrer de Buenaventura Durruti (Sants-Montjuïc), on n’hi ha tres.

A més també hi ha servei desdoblat amb escales tant de pujada com de baixada en vuit punts diferents de la ciutat, ja que normalment la manca d’espai dificulta aquest tipus d’infraestructura. N’hi ha quatre a Horta-Guinardó, totes ubicades al passeig de la Vall d’Hebron i quatre més a Sants-Montjuïc, a Badal.

Valoració positiva dels usuaris

Al districte on n’hi ha més, que és Horta-Guinardó, el veïnat fa temps que està habituat a aquest tipus d’infraestructura. Un exemple són les escales reversibles dels Canadencs, a la Teixonera, on fa més d’un any i mig que estan en funcionament. Serveixen per salvar un gran desnivell en una zona on hi viu molta gent gran, per això hi troben més avantatges que inconvenients.

Per canviar el sentit de la marxa cal prémer un botó i esperar però com explica un dels veïns, José Martínez, no hi veuen inconvenient: “Haver d’esperar tres minuts perquè una persona vol baixar, podem esperar, perquè fa falta”. A més, segons els tècnics de l’Ajuntament, aquest tipus d’escales no suposen més problemes de manteniment.