Lhort medieval del Monestir de Pedralbes ha aconseguit esquivar la sequera gràcies a una mina subterrània provinent de Collserola que omple diàriament la bassa d’aigua. Dos anys després de la posada en marxa de l’hort, les parcel·les tenen un verd resplendent i els dimecres de collita omplen fins a sis capses de verdures com carxofes, enciams, mongetes o bledes.

Un sistema de reg per inundació

L’aigua que prové de la mina passa primer pel monestir, on s’aprofita per usos que no són de boca. Després s’acumula a la bassa, que data del segle XVI, i es redistribueix per les diferents parts de l’hort amb un sistema de canalitzacions que s’han reconstruït a partir d’unes restes del segle XIX . El reg es fa per inundació de zones i permet també reomplir els aqüífers de Barcelona.

Les canalitzacions de l’hort medieval han resseguit les restes arqueològiques trobades “in situ”

Comença la segona fase a l’hort medieval

Un cop comprovada l’efectivitat d’aquesta primera fase, els responsables de l’hort medieval han iniciat una segona fase que inclou la instal·lació d’una pèrgola viva i el trasllat del jardí medicinal, fins ara ubicat al claustre del convent. També s’hi ha iniciat una plantació d’arbres fruiters, com el magraner, el codonyer o la figuera.

Pèrgola viva a l’hort medieval del Monestir de Pedralbes