El districte de Ciutat Vella, en col·laboració amb el Centre de Normalització Lingüística i el Consorci d’Educació, ha posat en marxa cursos durdú i bengalí per a infants d’entre vuit i 12 anys. A l’Escola Collaso i Gil, al Raval, s’ensenya urdú. Aquests cursos responen a la demanda que havia rebut el districte per part de famílies provinents de diferents països on es parla aquesta llengua i que no trobaven llocs on portar els fills per aprendre-la. I mentre els fills aprenen urdú o bengalí, els pares tenen la possibilitat d’aprendre català.

Nens d’entre vuit i 12 anys que estudien a l’Escola Collaso i Gil, al barri del Raval, assisteixen a classes d’urdú al mateix centre. Les classes de bengalí per a infants d’aquestes edats es fan a l’Escola Castella, també al barri del Raval. Aquesta és una iniciativa que ha posat en marxa el districte de Ciutat Vella a petició d’algunes famílies, tal com explica Natàlia Martínez, consellera d’Educació, Infància, Joventut i Interculturalitat de Ciutat Vella: “Se’ns expressa la necessitat que els seus fills puguin aprendre el seu idioma matern, que es veu que no es trobava oferta en relació amb molts dels seus idiomes d’origen”.

 Vincular l’aprenentatge a l’àmbit escolar

Les classes es fan els dilluns i dimecres fora de l’horari escolar, de 17.15 a 18.45 h. La singularitat del projecte és vincular l’aprenentatge de la llengua materna a l’escola perquè així, mentre els més petits aprenen urdú, les mares aprenen català.

A les classes, segons explica Carme Rigal, responsable del Centre de Normalització Lingüística de Ciutat Vella, es treballen frases simples per ajudar-les a comunicar-se: “En aquest cas quina és la necessitat de la família nouvinguda que està vinculada a l’escola? Doncs poder comunicar-se, o sigui, tant amb els mestres, com amb les altres mares, amb els altres pares, amb les altres famílies”.

Atesa la bona resposta d’aquesta iniciativa, el districte de Ciutat Vella no descarta en un futur ampliar aquesta experiència a altres centres escolars i a altres llengües, com el tagal o l’àrab.