L’encesa de sis espelmes ha marcat l’inici de l’acte institucional de commemoració del Dia Internacional de les Víctimes de l’Holocaust. Les espelmes estaven dedicades als jueus exterminats pels nazis, als nens que van perdre la vida a les cambres de gas, a les víctimes catalanes i de la resta de l’estat dels camps de concentració, a tots els col·lectius perseguits pel règim nazi, als voluntaris que van lluitar contra el nazisme i als supervivents de l’Holocaust.

Després de fer un minut de silenci han pres la paraula representants d’associacions dels col·lectius perseguits pel nazisme. L’acte l’han tancat l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau; la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i el president de la Generalitat, Carles Puigdemont. Ada Colau ha alertat que actualment hi ha massa situacions que “s’acosten massa a l’Holocaust” referint-se a la situació a Síria i dels refugiats a Europa. Colau ha recordat que ara mateix es torna a parlar de “deportacions a trenta graus sota zero a Europa, de confisció de bens i joies a les persones que travessen les nostres fronteres”.

En l’acte al Parlament també hi ha participat la Federació d’Associacions Gitanes de Catalunya. Segons el president de la FAGIC, Simón Montero, s’ha d’insisitir en el record de l’Holocaust per evitar que fets com aquests es tornin a repetir. Montero ha demanat que no només es pensi en la persecució del poble jueu sinó el de tots els col·lectius que van patir la persecució del nazisme. Precisament, l’associació Veus Gitanes va recordar aquest dimarts el Samudaripen, l’holocaust romaní, amb un semanari en què va participar un testimoni d’aquesta persecució, el nonagenari Raymond Gurême.