D'aquestes imatges ja fa 85 dies. Des de llavors no ha caigut, pràcticament, ni una gota a Barcelona. Això, pels ciutadans, té pros i contres. El que a la ciutat, de moment, no passa d'anècdota, al Parc Natural de Collserola comença a ser preocupant. ALFONS RASPALL, tècnic del Parc Natural de Collserola: "Els prats estan secs, o hi ha molt poc recobriment, els brots que puguin tenir les alzines, els arboços o els marfulls són escarransits... Els fruits són escassos i molt petits." Un mal estat del bosc conseqüència, també, d'un temps marcat últimament pels rècords. ALFONS PUERTAS, meteoròleg de l'Observatori Fabra: "L'any passat ja va ser en conjunt l'any més sec de tota la sèria de l'observatori Fabra i en concret el desembre passat el més càlid, el més suau, si volem ser rigurosos." "Tot i la manca de pluja, l'Agència Catalana de l'Aigua subratlla que estem lluny d'una situació de sequera. Els embassaments es troben al 70% i hi ha prou aigua per abastir Catalunya durant un any." Tot i això, s'estan prenent mesures per evitar que el nivell d'aigua dels embassaments baixi en excés. JORDI MOLIST, director de l'àrea d'abastament de l'ACA: "Per això avui, per exemple, tenim les dessaladores ja incrementant el règim de funcionament (estan funcionant al voltant del 25-30%), la qual cosa ens permet reduir el consum d'aigua dels embassaments." A banda de la pluja, les altes temperatures dels últims mesos han alterat el ritme de la collita d'hortalisses. PERE MIQUEL, Cal Neguit: "Ha crescut massa ràpid, és més tendra a l'hora de menjar però és molt més donada a que agafi fongs i es faci malbé de seguida." També tenen un aspecte menys agradable, sobretot bròquils i coliflors, que s'han obert més del que és habitual.

Els que tenen al·lèrgies, noten que els empitjora la situació. Segons els metges experts, encara no hi ha un increment de les visites mèdiques per aquesta causa, però alerten que si en els propers mesos continua sense ploure hi haurà un augment del pol·len.

El Parc Natural de Collserola també pateix. Es tracta d’un bosc majoritàriament mediterrani. Això significa que a l’hivern es caracteritza per estar verd. Aquest any, en canvi, els prats i la vegetació estan molt secs. A més, els fruits que creixen ara són més petits del normal. Si la situació continua, els tècnics del parc avisen que a la primavera les plantes se’n ressentiran.

La manca de pluja i, sobretot, les altes temperatures han fet avançar la collita d’algunes hortalisses com la carxofa, el bròquil o la coliflor. “Han crescut massa ràpid”, explica en Pere Miquel, pagès i paradista de la Boqueria, “això ha fet que la verdura sigui més tendra a l’hora de menjar però també molt més donada a que agafi fongs i es faci malbé de seguida”, afegeix.

Els embassaments al 70%

Tot i la manca de pluja, l’Agència Catalana de l’Aigua llença un missatge de tranquil·litat. Els embassaments estan al 70% de la seva capacitat i hi ha prou aigua per abastir Catalunya durant un any. Tot i això, com a mesura preventiva, les plantes dessaladores estan funcionant a un ritme superior a l’habitual, al 25-30 % de la seva capacitat.