Quan l’Ona tenia 13 anys li van diagnosticar un tumor cerebral. Llavors va començar una peregrinació de visites mèdiques. L’han operada diverses vegades i, tot i que li auguraven el pitjor, sempre se n’ha sortit amb èxit. Després d’un any seguint un tractament oncològic li van donar l’alta. Aleshores va proposar a la seva família fer una teràpia assistida amb cavalls, però el pressupost no els ho permetia i van deixar-ho córrer.

Poc després van rebre una trucada del Vall d’Hebron per formar part d’un assaig clínic pioner per demostrar els beneficis de la hipoteràpia per als supervivents de tumors cerebrals infantils. La Gemma Castellon Ferrer, mare de l’Ona, creu que “va ser com una espècie de miracle, un regal” assegura, després dels temps durs que han viscut. La Gemma assegura que venir a la hípica de la Fundació Federica Cerdà de Sant Cugat és la cosa que més motiva la seva filla. L’Ona explica que aquest dijous ha estat la primera vegada que ella i en Pin, el cavall, trepitjaven la pista. Afirma que quan surt de la teràpia “se sent relaxada i contenta”.

Cavalcant la vida

La mateixa malaltia i els tractaments oncològics acostumen a impactar físicament i mentalment en els malalts i la rehabilitació assistida amb cavalls podria millora la qualitat de vida dels petits. És el que pretén demostrar aquest estudi que porta per nom Cavalcant la vida. Anna Llort, oncòloga pediàtrica del Vall d’Hebron, creu que tot i estar en un estadi preliminar, ja poden afirmar que la hipoteràpia és molt beneficiosa anímicament per als infants que hi participen. “Han estat tancats a l’hospital per la malaltia i pel confinament i treballar amb els cavalls els ha aportat molta seguretat” A banda, afegeix que també els ha donat més mobilitat i més equilibri.

L’entorn contribueix a la millora anímica

Anna Saló, psicooncòloga del Servei d’Oncologia Pediàtrica del Vall d’Hebron assegura que l’entorn, envoltat d’arbres, també contribueix a millorar el benestar dels infants. Saló assegura que l’estudi del centre hospitalari pot ajudar a millorar la simptomatologia depressiva i augmentar l’autoestima.

Els beneficis de la hipoteràpia ja s’han demostrat amb persones amb trastorns de l’aspectre autista, amb paràlisi cerebral o en adults després de la teràpia oncològica. Amb aquest estudi és vol provar, per primera vegada, si es redueix l’impacte del tractament del tumor cerebral en infants. L’assaig clínic ha estat impulsat per la Fundació Reial Club de Polo de Barcelona en col·laboració amb la Fundació Federica Cerdà i l’Associació Espanyola contra el Càncer (AECC).