Aquesta tarda de dimarts la comunitat jueva ha celebrat la tradicional encesa del canelobre que commemora la Hannukà. L’acte, en el qual han participat Carles Armengol, director d’Afers Religiosos de la Generalitat de Catalunya, i Albert Batlle, regidor de Ciutat Vella i tercer tinent d’alcaldia, ha reunit desenes de seguidors del judaisme a la plaça de Sant Jaume, on ja fa 15 anys que té lloc. La celebració ha estat dirigida pel rabí de la comunitat Jabad Lubavitch David Libersohn.

La festa de la Hannukà d’aquest any arriba en un context violent, enmig del conflicte entre Israel i Palestina. En declaracions a betevé, el rabí Libersohn ha declarat que “el judaisme no té altra alternativa més que trobar un lloc per viure” i ha apel·lat a la unitat de la comunitat jueva per fer front als temps que corren. En els seus parlaments, Batlle i Armengol han destacat la faceta multicultural de Barcelona i la voluntat de crear una convivència pacífica entre les creences que es troben a la ciutat.

La sisena espelma convida a la reflexió

Després de les paraules dels representants, s’ha procedit a l’encesa de la sisena espelma i a un breu concert de músiques tradicionals jueves. Aquesta espelma correspon a l’últim dia de treball a la setmana i representa un moment de reflexió per als jueus dels actes comesos. L’última espelma s’encendrà dijous al vespre, el penúltim dia de Hanukkà, i així es completarà l’encesa del canelobre de vuit braços.

La Hanukkà es coneix també com la Festa de les Llums, perquè cada dia s’encén un dels braços del canelobre fins que al vuitè queda completament il·luminat. Simbolitza el triomf de la família jueva dels Macabeus contra el rei grec Antíoc IV Epífanes quan intentava hel·lenitzar tots els jueus ocupant, entre altres coses, el temple de Salomó. Segons la llegenda, els Macabeus van recuperar-lo i el vuitè dia van encendre el llum del temple.