L’Associació de Veïns de la Guineueta reclama renovar les canonades d’aigua que abasteixen la majoria dels habitatges del barri, construïts fa 60 anys per l’Obra Sindical de l’Hogar. Asseguren que les instal·lacions són estretes, estan col·lapsades i sovint l’aigua no arriba amb prou pressió, sobretot als veïns que viuen més amunt. Per aquest motiu demanen un pla especial a l’Ajuntament que ajudi les escales de veïns que han de substituir tota la canalització, més d’un centenar, segons l’AV de la Guineueta.

Nosaltres hem begut d’aquí? Ens hem dutxat? Hem cuinat amb tot això? És insalubre!”
Candi Arcos, veïna

El bloc de quatre plantes on viu la Candi Arcos feia anys que arrossegava problemes amb les canonades. “Les bateries estaven a punt de petar, els muntants a cada habitatge estaven obstruïts i no pujava l’aigua“, comenta. Per aquest motiu van decidir canviar tota la instal·lació des de l’entrada del carrer.

“Quan vam treure les canonades vam quedar molt sorpresos en veure com estaven per dins: nosaltres hem begut d’aquí? Ens hem dutxat? Hem cuinat amb tot això? És insalubre!”, exclama. La veïna va dur una de les canonades antigues a l’AV de la Guineueta i van constatar que el problema era generalitzat a tot el barri.

“Les canonades de ferro són estretes i no puja prou cabal als pisos més alts“, explica Esther Corrales de l’AV de la Guineueta. “Des que hem vist els fragments de les canonades dels veïns que ja han fet el canvi tenim la sensació que rebem aigua contaminada“, afegeix.

Com més altura, menys pressió

El problema, afirmen, s’agreuja com més amunt es troba l’habitatge. És el cas del Jordi Cedillo, que viu en un vuitè. “Nosaltres mai obrim l’aixeta a mitges, en aquesta casa les aixetes sempre s’obren al màxim perquè sinó no ens arriba l’aigua“, comenta el Jordi.

Aquest veí explica que la bomba de l’anterior rentadora se’ls va cremar perquè demanava més aigua. “El que fem ara és que amb una gerra d’aigua anem afegint-ne al calaix de la rentadora perquè no se’ns torni a espatllar”. A més assegura que dutxar-se amb aigua calenta és com la loteria. “L’escalfador s’encén a vegades sí a vegades no, et pot tocar aigua freda o, fins i tot, poca i freda”, lamenta.

A més, els veïns temem també que si se’ls apliquen restriccions per l’alerta de sequera, com ara una baixada de pressió en el subministrament d’aigua per part de la companyia, la situació empitjori encara més.

Demanen poder fer una instal·lació exterior

La comunitat del Jordi ha contractat un arquitecte per poder canviar totes les canonades però expliquen que el projecte no acaba de convèncer les administracions. “Ens diuen que hem de mantenir la fesomia de l’edifici, i això ens dispara el pressupost, que ja és de més de 60.000 euros“, comenta Luís Gutiérrez, president de la comunitat de veïns.

Els veïns creuen que la millor opció es instal·lar les noves canonades per fora, per no haver de modificar les cuines ni altres actuacions que incrementin el cost. Des de l’AV s’ha demanat a l’Ajuntament un pla específic que permeti exterioritzar la canalització. “Això es va fer en alguns blocs quan aquests eren propietat de les administracions, per això demanen poder fer-ho ara nosaltres”, assenyala Esther Corrales.

Comparteix a: