D’aquesta manera, els guies de l’associació, habilitats per la Generalitat, han volgut donar a conèixer com treballen als veïns de la ciutat, amb qui conviuen cada dia quan fan la seva activitat i acompanyen els grups de turistes a diferents espais d’interès. Volen trencar la percepció negativa del turisme que, diuen, tenen els veïns i volen formar part de la solució per tal que el turisme a Barcelona sigui “sostenible”. 

Des de l’AGUICAT, que després d’un any de crear-se ja agrupa més de 270 guies, proposa continuar organitzant rutes i visites guiades a la ciutat, però a través de grups limitats i utilitzant audioguies. Aquests aparells, asseguren, els permet evitar cridar quan fan explicacions així com també provocar aglomeracions en espais reduïts.

Les reivindicacions de la professió dels guies turístics

Els professionals demanen que tothom que faci de guia turístic estigui homologat i, per tant, llueixi l’acreditació oficial atorgada per la Generalitat. A més, estan d’acord amb la proposta que els ha fet la Generalitat per tal de revisar els coneixements dels guies habilitats a través d’un examen cada cert temps, ja que actualment només es necessita superar la prova en una ocasió per poder treballar de guia durant tota la vida.

Una altra de les demandes, i aquesta la fan a l’Ajuntament, és el replantejament de les zones on encotxen i desencotxen els autocars que transporten els turistes a una banda i a una altra de la ciutat i que els acosten als llocs que visiten. El consistori els va agrupar en zones molt concretes, de vegades, allunyades dels punts d’interès. Alguns casos són el de la Sagrada Família o la plaça de Catalunya.

En aquest sentit, la presidenta d’AGUICAT, Begoña Blanco, explica que “al barri Gòtic, la plaça de Ramon Berenguer ens anava molt bé perquè les visites a la Catedral des d’allà eren molt fàcils. Ara s’ha de baixar a plaça de Catalunya, on la quantitat d’autobusos que es paren ho complica tot“. Una altra de les zones que, segons explica, s’ha restringit és el Mirador de l’alcalde, un espai que “anava molt bé per fer vistes panoràmiques de la ciutat”.