Sancions per als estats que no compleixin les quotes

L’objectiu de la mobilització ha estat reclamar que les institucions modifiquin les polítiques d’asil i obrin fronteres perquè les persones que fugen de la guerra als seus països d’origen puguin començar una nova vida a Europa.

Des de l’organització, Raul Wagensberg ha demanat que Europa multi els governs que se saltin els compromisos acordats sobre acollida de refugiats. També han reclamat que “s’estableixin vies legals i segures per a totes aquelles persones que volen accedir” a l’Estat espanyol, ha demanat un pacte en favor dels migrants que “desbloquegi la situació de milers de persones que ens esperen a les portes d’Europa” i que les institucions catalanes s’uneixin per fer un front comú.

“Obriu fronteres, volem acollir”

La mobilització ha començat a les 16 h a la plaça d’Urquinaona i ha recorregut la via Laietana en direcció a la Barceloneta fins arribar al passeig Marítim, on s’han fet els parlaments de tancament. Milers de manifestants s’han solidaritzat amb els refugiats amb crits de “cap persona és il·legal” o “obriu fronteres, volem acollir”. La reclamació principal, però, s’ha dirigit als governs: “La voluntat hi és però el que necessitem són fets”, ha afirmat un manifestant. També hi han hagut paraules per a tots els voluntaris i entitats que treballen en l’acollida de les persones refugiades i en les tasques de salvament a les costes del mar Mediterrani.

Precisament, al final de la manifestació, els  socorristes de l’entitat Pro Activa Open Arms han arribat a la platja de la Barceloneta a bord del veler Astral i han representat un rescat en col·laboració amb actors de la Fura dels Baus. Es tracta d’una situació amb la qual els voluntaris s’enfronten diàriament a les costes de Grècia, on treballen rescatant persones refugiades que arriben en vaixells des de Turquia.

“No hi ha una crisi dels refugiats, som víctimes de la guerra”

La coordinadora territorial de la campanya a Girona,  Dolors Serra, ha afirmat que “no podem deixar aquesta gent en aquests camps de concentració. Volem que sàpiguen que estem amb ells i que no defallirem. No volem que situacions com aquestes ens deshumanitzin”. Serra ha exigit als governs que compleixin els compromisos presos perquè, com a éssers humans, tenim el deure d’acollir “abans que no sigui massa tard”.

En un discurs molt emotiu al final de la manifestació, la Meera, refugiada siriana, ha criticat l’actual situació política a Síria i ha demanat que marxi Bashar al-Assad perquè, ha dit, “el dictador i Estat Islàmic són dues cares de la mateixa moneda”. La jove siriana ha volgut redefinir la imatge que Europa té dels refugiats: “No volem robar les llars de la gent, no hi ha una crisi dels refugiats, som víctimes de la guerra i molts de nosaltres estem morint per defensar els nostres drets”.

Una societat amb consciència

L’organització s’ha emmirallat en la manifestació multitudinària que va acollir Barcelona el 2003 en contra de la guerra de l’Iraq i, de fet, la resposta dels ciutadans ha estat massiva. Mostra d’això és, precisament, el fet que dues hores després de l’inici encara hi havia persones que esperaven per avançar des de la plaça d’Urquinaona.

La Guàrdia Urbana ha xifrat l’assistència de la mobilització en 160.000 persones, una dada que l’organització ha triplicat i ha elevat fins a 500.000. La portaveu de les entitats, Adriana Cabeceran, ha afirmat que la manifestació ha donat molta força a les organitzacions que lluiten en defensa dels refugiats per seguir treballant: “això no s’acaba aquí”, ha dit.

La protesta ha estat el punt àlgid de la campanya “Casa nostra, casa vostra”, que la setmana passada va organitzar el macroconcert solidari de suport a les persones refugiades al Palau Sant Jordi. La iniciativa ha rebut el suport de 1.200 entitats i unes 80.000 persones ja han signat el manifest.