Les investigacions van començar la primavera del 2016, després que s’intervinguessin a l’Aeroport de Barcelona-el Prat set enviaments de paquets amb destinació al Brasil amb diversos llibres infantils titulats ‘Drácula’. Aleshores es van decomissar 14 quilos i mig de droga sintètica en pols i 1,8 quilos d’haixix, que estaven amagats entre les pàgines dels llibres.

Els escorcolls policials van permetre localitzar diferents plantacions de marihuana a Sant Cugat del Vallès i Sant Celoni. Allà es van intervenir 1.300 plantes, a més de dos quilos d’haixix i prop d’un de marihuana preparats per vendre’ls. Les plantacions eren en una antiga residència de gent gran abandonada, on havien muntat un sofisticat sistema de climatització, i un pis buit propietat d’una entitat bancària. A més, havien punxat la llum per subministrar electricitat a les plantacions. La policia calcula que els grups podrien haver defraudat uns 30.000 euros l’any.

Finalment, a finals de gener, la Guàrdia Civil va detenir cinc persones i n’està investigant dues més per delictes contra la salut pública, de pertinença a grup criminal, falsedat, usurpació d’immoble i defraudació al flux elèctric. L’operació, batejada com a Juguete billar, l’ha dirigit el Jutjat de Primera Instància i Instrucció número 4 del Prat de Llobregat.