El SAIDAVI va rebre l’any passat 39 casos, entre els quals, el d’un jove que el 27 de maig del 2014, durant una manifestació de Can Vies, al districte de Sants, va rebre un cop de porra a l’orella per part d’un agent dels Mossos d’Esquadra. Per aquest cas, que arribarà a judici el 21 de juny, la fiscalia sol·licita tres anys de presó per a l’agent per un delicte de lesions i l’acusació particular i popular, que exerceix Irídia, sis anys d’internament i quatre d’inhabilitació.

Per l’advocat d’Irída Andrés Garcia Berrio, casos com aquest, en què no s’ha apartat el mosso de forma cautelar, demostren que cal visibilitzar la violència institucional. Alerta que no hi ha normes específiques que prevegin mesures integrals per abordar aquesta problemàtica i per això insta les administracions local, catalana i estatal a engegar un pla integral d’abordatge. En referència a la Policia Nacional, demanen que es prohibeixin les unitats antidisturbis al Centre d’Internament d’Estrangers (CIE) de la Zona Franca, ja que la seva presència no està regulada i que la Guàrdia Urbana de Barcelona creï un equip de mediació amb els venedors ambulants, amb els quals, asseguren, també s’han donat situacions de violència.

A banda, també demanen que fiscalia, el Poder Judicial, l’Institut de Medicina Forense i Serveis Penitenciaris actuïn amb celeritat i amb una actitud especialment proactiva en situacions de violència institucional, per exemple, amb més formació.

Denuncien maltractaments  en les cel·les d’aïllament de Brians 1

Segons han explicat advocats d’Irídia, han visitat interns de Brians 1 que han estat en cel·les d’aïllament i, segons expliquen, han estat maltractats, tant físicament com psicològicament. En aquest sentit, denuncien que presos han rebut coaccions, amenaces, insults i cops dins les cel·les i que tenen problemes per recollir-ne les proves. Per això, en moltes ocasions diuen que no denuncien els fets, perquè els interns també tenen por de represàlies.