A la fàbrica Dilo, avui els maniquins estan més pendents que mai del sorteig. Des d'aquesta empresa barcelonina han emulat l'anunci de la loteria de Nadal, la qual cosa ha apropat més clientela. ELIZABETH CARNÉ, responsable de Comunicació de Dilo Barcelona "Toqui o no toqui la loteria estem molt contents. Ha sigut un any molt especial, en el qual els maniquins de Dilo s'han sentit més protagonistes que mai." Com alguns barcelonins, l'Angélica segueix el sorteig des de casa tot i que aquest any no ha pogut comprar el dècim que volia al mercat, a la parada de sempre. "Yo pedí lotería y resulta que ya la habían terminado. Me quedé sin lotería de la plaza así que si toca, a mí no me toca nada." D'altres fan la passejada al carrer sense estar-ne pendents. "Como no tengo ilusión de que me toque porque no me ha tocado nunca, ya me enteraré." Als bars, en canvi, la jornada es viu des de primera hora esperant, sobretot, que caigui la grossa. "Llega un momento que la cabeza se te pone como un bombo del 1.000 euros, 1.000 euros, 1.000 euros." La propietària va somiar amb el número que han venut i al costat s'encomanen a la Mare de Déu del Roser per tenir la sort de cara. Però arriba el moment esperat... I el primer premi ni cap altre no ha tocat. "Mentre hi hagi salut, estupendo. El que passa que feina no n'hi ha però, bé, anem fent."

Dels 88,3 milions d’euros que es calcula que els barcelonins van gastar en números de la loteria de Nadal, només han tornat uns 600.000 euros a la ciutat. De fet, cada habitant va apostar uns 55 euros de mitjana. En un dels sortejos més desafortunats per Barcelona, els premis que han caigut a la ciutat no reprensenten ni l’1 % dels 2.000 milions d’euros repartits aquest dimarts.

Per segon any consecutiu, la grossa ha volat fora de Catalunya i el número 79140 s’ha venut íntegrament a Roquetas de Mar (Almería). Barcelona ha esgarrapat aquest dimarts dues sèries de dos cinquens premis, el 89023 i el 00943. De la resta de premis que han esquitxat la ciutat (un altre cinquè, un quart i un tercer premi) se n’han venut dècims, sobretot a través de les màquines electròniques.

El 20 % dels premis, per a Hisenda

Des de l’1 de gener de 2013, els premis de la loteria superiors als 2.500 euros tributen. Així doncs, l’administració pública reté el 20 % dels ingressos. Per exemple, dels 400.000 euros per dècim del primer premi, els guanyadors en rebran 320.000. El professor de Dret financer de la UB José María Tobillas recorda que si s’ingressa el premi en un compte bancari, s’aplicarà una retenció del 19 % al 2016.

El dia de la salut… més que de la sort

“Tot i que no tenim feina i no ens ha tocat cap premi, si hi ha bona salut ja està bé.” Consol de molts i, en concret, d’en Miquel Tribiana, que ha passat el matí seguint el sorteig en un bar de la Verneda. Per a la majoria la sort ha tornat a passar de llarg. Tot i això, hi ha gent aficionada a seguir la rifa sense perdre l’esperança com l’Angélica Regueira, que ha vist com els premis s’anunciaven a través del televisor de casa. A més, aquest any no ha pogut comprar el dècim que volia al mercat. “Vaig anar a la parada de sempre i els dècims ja s’havien acabat”, ha explicat aquesta gallega de 86 anys.

Uns altres que han estat pendents de la grossa són els maniquins de la fàbrica Dilo. Des d’aquesta empresa barcelonina del carrer de Girona han emulat l’anunci de la loteria de Nadal, la qual cosa ha apropat més clientela. “Toqui o no toqui la loteria estem molt contents perquè ha sigut un any molt especial”, ha argumentat l’Elizabeth Carné, responsable de comunicació. I aquest és el resum per a molts. D’il·lusions, també es viu.