investigació càncer
Foto: Louis Reed

Investigadors del Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO) fan un pas endavant en la recerca farmacològica per al tractament del càncer de cervell. Els estudis preclínics liderats pel Dr. Joan Seoane amb el suport de l’Associació Espanyola contra el Càncer demostren la capacitat d’un fàrmac barceloní nou basat en la immunoteràpia per aconseguir la regressió del glioblastoma, el tumor cerebral més freqüent i agressiu. El medicament està basat en un anticòs específic, l’EGFRvIII-TCB i, vistos els bons resultats obtinguts al laboratori, ja s’ha engegat un estudi clínic amb pacients amb aquest tipus de tumor.

Si tenim en compte que és el tumor primari de cervell més comú i agressiu i que hi ha una gran necessitat de desenvolupar tractaments nous contra aquesta malaltia, els resultats d’aquest estudi preclínic són molt rellevants
Joan Seoane, codirector del Programa de recerca preclínica i translacional del VHIO

La immunoteràpia, una revolució contra l’abordatge del càncer

La immunoteràpia és des de fa uns anys una de les vies més esperançadores en els tractaments oncològics, tot i que no té la mateixa eficàcia en tots els tumors. De fet, actualment només una petita part de pacients i afectats de tumors concrets responen als tractaments amb immunoteràpia. Els resultats de l’estudi preclínic d’aquest fàrmac suposen una ruptura del paradigma actual en el tractament de la malaltia. Així ho explica el Dr. Joan Seoane, codirector del Programa de recerca preclínica i translacional del VHIO: “Aquest estudi és especialment important perquè s’ha aconseguit que una immunoteràpia funcioni en el tractament del glioblastoma. Si tenim en compte que és el tumor primari de cervell més comú i agressiu i que hi ha una gran necessitat de desenvolupar tractaments nous contra aquesta malaltia, crec que els resultats d’aquest estudi preclínic, que ara es validaran en un assaig clínic amb pacients, són molt rellevants”.

Els resultats d’aquest estudi han estat publicats a ‘Molecular Cancer Therapeutics’, una revista de l’Associació Americana per a la Investigació del Càncer. Gràcies als bons resultats obtinguts al laboratori, tant amb models “in vitro” com en models “in vivo”, utilitzant mostres de pacients de glioblastoma, s’ha engegat un estudi clínic en fase I en pacients amb aquest tipus de tumor cerebral.

Què són i com actuen els anticossos biespecífics?

La immunoteràpia ha demostrat una gran eficàcia en tumors com ara el melanoma i el càncer de pulmó. Però hi ha tumors en què la resposta a aquestes teràpies no és satisfactòria. Per aconseguir superar aquest repte, s’han desenvolupat anticossos biespecífics que ajuden a reclutar les cèl·lules immunes (cèl·lules T) perquè destrueixin les cèl·lules tumorals.

Mecanisme dels anticossos biespecífics

Els anticossos biespecífics s’uneixen d’una banda a les cèl·lules de tumor i de l’altra a les cèl·lules T, perquè aquestes últimes entrin en contacte amb el tumor i l’eliminin. L’EGFRvIII-TCB és un nou anticòs dissenyat per unir-se, d’una banda, a les cèl·lules tumorals que expressen una mutació del gen EGFR i que està present en un 25 % dels glioblastomes i, de l’altra, a les cèl·lules immunes del pacient per atacar el tumor. I és que la mutació EGFRvIII no s’expressa en cèl·lules sanes, un fet que suposa una diana perfecta per a les teràpies dirigides, ja que no actuaran en cèl·lules que no expressin la mutació.