El curtmetratge ‘És per a nosaltres!’ trenca alguns dels estereotips associats a la gent gran. L’han fet les usuàries del Casal de Gent Gran les Roquetes, que escenifiquen situacions amb què es troben a la vida quotidiana. Reivindiquen que accions com demanar una hipoteca, comprar un conjunt de llenceria atractiu o inscriure’s en una acadèmia per aprendre informàtica no haurien de tenir edat. El projecte s’ha fet amb la col·laboració del col·lectiu El Parlante.

“Servim per a molt”

“És per a mi” és una de les frases que més cops han de dir, i en la majoria dels casos, causa sorpresa o confusió. “La gent creu que, a determinada edat, ja no pots estudiar en una acadèmia, que ho has de fer en un taller del casal de gent gran – comenta una de les participants –. Si demanes informació es pensen que és per a un fill o net, i els has de remarcar que és per a tu”. El mateix els passa quan pregunten per una hipoteca o entren en una botiga de roba interior.

Aquestes reaccions, però, no frenen l’esperit jove de les protagonistes, ni a la ficció ni a la vida real. “Ja estàs jubilat, ja no serveixes per a res” es queixa Paquita Castillo, una de les participants, i reivindica que “valem per a molt més”. El mateix diu una altra participant, María Pérez, “servim per a molt i encara tenim molta guerra per donar”. Reivindiquen que les persones grans tenen dret a fer allò que vulguin amb la seva vida -més enllà d’ajudar els fills- sense ser qüestionades.

Tècniques de teatre i guió

Totes aquestes reflexions s’han plasmat al curtmetratge. A partir de les experiències personals, el projecte ha treballat el vessant crític. Primer sobre els mitjans audiovisuals, i després sobre la pròpia societat. Han compartit experiències i opinions. Després, el col·lectiu El Parlante ha treballat amb les participants tècniques teatrals i, finalment, han plasmat les seves inquietuds en un guió. “Hem participat molt totes, hem parlat molt –afirma Charo Agraz, una de les participants–. M’ha cridat l’atenció la quantitat de treball que hi ha per després emetre un minut”.

Un realitzador ha ajudat les participants a acabar de definir el curtmetratge i, un cop enllestit el full de ruta, han estat dues jornades –en total sis hores– de rodatge. Aquesta setmana han presentat l’obra, un curtmetratge d’uns set minuts que convida, amb humor, a la reflexió.

Comparteix a: