El judici contra els acusats d'haver agredit els Mossos durant un desnonament al carrer d'Andrade, al Clot, l'any 2011, ha quedat vist per a sentència. I ho ha fet, a última hora, amb la rebaixa de penes que demanava la Generalitat com a acusació particular. Advocat de la Generalitat "Aquesta representació modifica les conclusions i s'adhereix a les conclusions del ministeri fiscal" Sense més argumentació, l'advocat ha rebaixat els dos anys i tres mesos de presó que demanava per al matrimoni desnonant a una multa de 240 euros per cap, i dels fins a cinc anys de presó que demanava per als altres tres acusats, que els donaven suport, als dos anys que sol·licita la fiscalia. Laa defensa continua considerant aquestes penes injustificades i, sobretot, inexplicables. LAIA SERRA, advocada de la defensa "La innocència de les persones que estan aquí estava ja demostrada des del 2014. Jo entenc que tant la Generalitat com la fiscalia, no es qüestió de rectificacions, és que no hauríem d'haver arribat a judici amb una situació com aquesta. // És tant increïble que es podrien emprendre accions legals." Els fets van passar el 25 de juliol de 2011, durant el desnonament d'una família amb tres fills. Una concentració veïnal va impedir als Mossos que entressin a la finca i per això, enmig de molta tensió, els agents van acabar accedint al pis a través del balcó. Avui, més de cinc anys després, la Verónika reclama que es faci justícia. VERÓNIKA LÓKA, encausada "Que he hecho yo para merecer lo que estoy pasando, a la gente que las deshaucian no les hacen lo que me han hecho a mi, necessito justícia" La parella també ha agraït la campanya de suport que els ha acompanyat avui i durant tot aquest temps.

El judici als cinc encausats va començar dimecres i ha quedat vist per a sentència aquest dijous amb la declaració de diversos testimonis. En el tram final del judici, la Generalitat ha modificat les conclusions i ha anunciat que s’adheria a l’informe del ministeri fiscal -tot i que no s’han exposat els arguments del canvi-, de manera que ha rebaixat l’acusació, un fet que comporta una multa de 240 euros per al matrimoni i la petició de pena de presó de dos anys per als dos activistes i el veí. La Generalitat sol·licitava per a ells penes de quatre i cinc anys.

L’anunci, de fet, ja el va fer aquest dimecres a la tarda el portaveu del Grup Municipal de CiU, Joaquim Forn, a la Comissió de Presidència, que va exposar que finalment la Generalitat no demanaria la pena de cinc anys de presó i se cenyiria “amb tota probabilitat” al que demanava la fiscalia. L’Ajuntament també havia sol·licitat a la Generalitat que es replantegés el cas, ja que creia que les peticions de presó eren “excessivament rigoroses”.

Accions legals contra els mossos, en estudi

Després del judici, l’advocada de la defensa, Laia Serra, ha assegurat que no s’hi hauria d’haver arribat, ja que es coneixia la innocència dels encausats des de 2011. Serra afirma que es tracta d’una situació “increïble” amb la qual es podrien emprendre accions legals, ja que a través de les proves presentades al judici s’ha comprovat que els mossos han mentit i han comès perjuri. En la primera sessió del judici el matrimoni va assegurar que ningú no va exercir violència cap als agents. Els mossos van declarar, però, que el matrimoni els va intentar fer caure de l’escala que van haver d’utilitzar per accedir a la finca. Es tracta d’un fet que han negat en el segon dia de judici diversos testimonis, que han afirmat que van veure el matrimoni molt angoixat i que l’home encausat “no va fer res”. A l’entrada de la Ciutat de la Justícia s’han pogut veure pancartes de suport al matrimoni que vivia al carrer d’Andrade. El matrimoni ha expressat que han estat cinc anys de “calvari” i ha demanat justícia.