ANDRÉS GARCÍA BERRIO, advocat dels encausats "Estem absolutament convençuts que aquest judici acabarà amb l'absolució i confiem també que l'advocada de la Generalitat retiri l'acusació. Aquest desplegament policial va acabar amb ferits, va acabar amb una entrada violenta en una casa en què hi havia fills menors d'edat i entenem que el que s'hauria d'estar jutjant avui seria el cos de Mossos d'Esquadra i no aquest matrimoni i els veïns solidaris." EUSEBIO LAYÉ, encausat "Em vaig tirar enrere i els vaig deixar i el primer que va pujar, el peu dret li va quedar enganxat a la reixeta i va caure a terra, i quan es va aixecar, em va donar un cop de puny." VERÓNICA LOKÁ, encausada "Quan vaig veure l'escala, la vaig tocar i vaig pensar que ara ja si que podien pujar perquè encara que no entressin per la porta pujaran per aquí, i em vaig posar a plorar." Mosso d'esquadra, testimoni "Vam col·locar l'escala i els companys feien força a la base per evitar des de baix per evitar que es pogués moure. Vaig començar a pujar i quan ja estava arribant a la balconada, la senyora que havíem de desnonar, la senyora Verónica, va intentar moure-la per tirar-me, però no ho va aconseguir."

La parella del Clot encausada per haver-se enfrontat amb els Mossos d’Esquadra quan els intentaven desnonar, el juliol de 2011, ha assegurat durant la primera sessió del judici que ni ells ni ningú no va exercir violència cap als agents. Per la seva banda, els Mossos han declarat que van haver d’accedir a l’immoble per una escala, ja que els veïns els impedien entrar a la finca, i que el matrimoni els va intentar fer caure. La parella i tres manifestants més s’enfronten a una petició de dos anys i tres mesos de presó per part de l’acusació particular, exercida per la Generalitat. La fiscalia, en canvi, els demana una multa de 240 euros.

El judici ha començat aquest dimecres a la Ciutat de la Justícia, i enmig d’una altra concentració de suport als encausats. Una trentena de persones, entre les quals els diputats Albano Dante Fachin, de Catalunya Sí que es Pot; Joan Garriga, de la CUP, o el portaveu de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH), Carlos Macías, s’han aplegat per denunciar la situació en què es troba la família desnonada, que té tres fills, i demanar-ne l’absolució.

Durant el judici, la parella encausada, Eliseo Layé i Verónica Laká, han explicat que en cap moment no van voler treure l’escala del balcó. En la seva declaració, l’home ha assegurat que quan va veure que pujaven els agents, “em vaig fer enrere i els vaig deixar“, però que el primer agent que va arribar al pis li va donar un cop de puny i després entre uns quants el van portar a una de les habitacions i el van emmanillar. En termes similars, la dona ha relatat que quan va veure l’escala que arribava al balcó, va pensar que “ara sí que podran entrar” i es va posar a plorar.

Els Mossos d’Esquadra han donat una versió ben diferent: segons l’agent que ha declarat, “vam col·locar l’escala i els companys l’aguantaven des de baix perquè no es mogués”. Segons el policia, l’encausada “va intentar moure-la per fer-me caure, però no ho va aconseguir”.

El judici continuarà aquest dijous, més de cinc anys després dels fets. Va ser el 25 de juliol de 2011, quan més d’un centenar de persones es van concentrar al número 22 del carrer d’Andrade, al Clot, per evitar el desnonament de la família, a qui, després de 15 anys en el mateix immoble, els van duplicar el lloguer i no van poder pagar-ne algunes mensualitats.

Els concentrats van fer un cordó humà davant de l’edifici per impedir que els Mossos d’Esquadra poguessin entrar-hi. Vista la situació, els agents van voler accedir a l’habitatge amb una escala de mà, que, segons la policia, la parella a punt de ser desnonada va retirar. Es tracta d’un fet que, per l’acusació particular que exerceix el govern català, constitueix un delicte d’atemptat a l’autoritat. El fiscal, d’altra banda, ho considera una falta perquè, tot i que els encausats van intentar impedir l’entrada d’un agent a l’habitatge, van desistir, diu, un cop els Mossos van començar a pujar per l’escala.

Tant la parella com tres manifestants més, als quals s’acusa de desordres públics, han rebut el suport d’entitats veïnals, ciutadans, col·lectius i partits polítics, inclòs el govern municipal, que considera “exagerades” les penes sol·licitades per la Generalitat.