El mes de gener ens va recordar una mica aquells “geners d’abans” a causa de l’ambient fred arreu del país i les nevades freqüents a cotes mitjanes – o baixes- cap al nord i els Pirineus.

A l’Observatori Fabra el gener també va ser lleugerament més fred de l’habitual, la temperatura mitjana es va situar una dècima per sota la mitjana, cosa que no passava des del setembre del 2015.  El dia 18 de gener el termòmetre va arribar a marcar -0,8 ºC, un valor que no s’assolia des del febrer del 2015. La pluja, en canvi, va ser escassa i va deixar tan sols 31 litres per metre quadrat, un 59 % del que seria normal al gener.

Les temperatures baixes del primer mes de l’any també han estat una constant a bona part d’Europa i el nord d’Àfrica, però no en un context global, tal com ha certificat aquests dies l’agència nord-americana NOAA i la NASA.

Segons ambdues agències el gener del 2017 ha estat el tercer més càlid des que en tenen registres -l’any 1880-, per darrere dels anys 2016 i 2007.

En aquest sentit cal recordar que el 2016 va ser l’any més càlid a tot el planeta des que se’n tenen dades instrumentals, i el tercer més suau des del 1914 a l’Observatori Fabra de Barcelona, per darrere dels anys 2015 i 2006.

Les dades del mes de febrer a l’Observatori Fabra -poc més d’una setmana abans de finalitzar- indiquen que la temperatura mitjana quedarà una altra vegada per damunt de la normalitat, possiblement més d’un grau per sobre. Els mapes estacionals de la NOAA continuen albirant valors més elevats de l’habitual també al març a Catalunya i en el conjunt del continent europeu.