Passejant pels carrers d'El Congrés i els Indians es fa evident el progressiu envelliment del veïnat. Amb 63 sol·licituds, el barri és el que més peticions acumula en el rànquing del programa d'instal·lació d'ascensors. A la plaça de l'Espiga, la majoria dels blocs ja disposen o bé ja han projectat la construcció d'un ascensor. Als veïns els ha canviat la vida. L'Ajuntament ha fet avui balanç dels dos anys de funcionament del programa d'ajuts per a la instal·lació d'ascensors. El programa compta ja amb 980 sol·licituds, de les quals n'hi ha 578 executades, 169 en obres i 233 en tràmit. JORDI HEREU, alcalde de Barcelona "Posar ascensors és la principal eina de política social perquè l'accessibilitat és un principi que hauria d'entrar en molts portals i cases." Els Plans de Millora Urbana permeten la instal·lació d'ascensors a l'exterior, com en aquesta finca del carrer Pardo. A dia d'avui, n'hi ha 12 endegats que permetran construir 864 ascensors.

El programa es va iniciar fa dos anys amb l’objectiu de solucionar el problema més habitual dels immobles construits abans de 1960: la manca d’ascensor. Des de llavors, s’han rebut 980 sol·licituds. D’aquestes, 578 ja s’han executat, 169 ascensors estan en obres i 233 peticions es troben en tràmit. Els districtes amb més sol·licituts són l’Eixample, Horta-Guinardó i Gràcia.

Més enllà de les xifres, però, els responsables del programa destaquen també altres lectures.  D’una banda, la iniciativa significa un impuls al sector de la rehabilitació. D’altra banda, destaquen que la instal·lació d’ascensors afavoreix la cohesió social i la permanència en els barris perquè eviten el trasllat de veïns cap a altres vivendes sense problemes d’accessibilitat.

Fins al moment, l’Ajuntament de Barcelona ha aportat 15 milions d’euros en ajuts per instal·lar ascensors.