Els operaris encara tenen força feina per endavant per tenir enllestits els barracons de l'Escola Entença, situats al recinte de l'Escola Industrial i que el 12 de setembre han d'estar llestos per començar a fer classes als seus alumnes. Una situació que es repeteix al centre de nova creació de la Sagrera. MARTA UTSET, directora Escola la Sagrera "Tot això el dia 12 ja estarà a punt, de fet a finals de la setmana que ve ja estarà acabat i les aules i els espais de dins ja tindran el necessari per poder fer una bona entrada de curs amb els nens i nenes que comencen." RAMON FONT, portaveu d'USTEC "No és una excepció, hi ha 1.000 barracons arreu de Catalunya. Estem en un problema de planificació molt seriós, sobretot a la secundaria hi ha hagut un problema de planificació que no es veia en el sistema." En canvi, els que en principi s'acomiaden aquest curs dels mòduls són les famílies de l'Escola Can Fabra. Després de set anys esperant el nou edifici, el Departament d'Ensenyament els va prometre que el 2016 ja estaria llest. Tot i així, pocs dies abans de començar les classes, les obres també es veuen força endarrerides. Aquest serà un curs en què hi haurà més alumnes. En el conjunt de Catalunya, el dia 12 començaran les classes un milió i mig de nens, 7.800 més que el curs anterior. El descens de natalitat es nota a les matriculacions del cicle d'infantil, mentre que l'ensenyament obligatori encara arrossega un increment d'alumnat. També els docents augmenten. N'hi haurà prop de 800 més. A més, aquest any, els mestres substituts començaran a treballar el 8 de setembre i no el primer dia de classe, com va passar el curs passat. MERITXELL RUIZ, consellera d'Ensenyament "En el moment que la Generalitat, el Departament té més recursos prioritzem en aquells llocs ón son més necessaris i on podem treballar més per l'equitat i la qualitat del sistema." El departament també ha donat dades del nombre de famílies que han demanat l'escolarització en castellà i que, segons la LOMCE, haurien de rebre un ajut de 6.000 euros per alumne. En total han presentat la sol·licitud al Ministeri d'Educació 113 famílies.

L’increment d’alumnes es nota especialment a primària, amb 4.010 estudiants més fins a arribar a un total de 491.218; a secundària, amb un augment de 6.949 i un total de 310.454; a batxillerat (2.585 alumnes més, fins als 94.133), i FP (amb un increment de 3.470, amb un total de 138.727).

En canvi, hi ha un descens de 10.606 alumnes al segon cicle d’infantil, on n’hi haurà 218.603, i també baixa el nombre d’estudiants al primer cicle d’infantil (660 menys que el curs anterior, amb un total de 78.367). Un descens que, des del govern, atribueixen a la baixada de la natalitat.

L’equilibri entre la població escolar i els docents ha fet baixar les ràtios, sobretot a infantil, on pràcticament tots els grups estan per sota dels 25 alumnes. La ràtio mitjana dels grups de P3 és de 20,7 alumnes, mentre que el curs 2011-2012 era de 22,9. A secundària, la mitjana és de 28,2, quatre dècimes menys que fa quatre anys.

Com a novetat, aquest curs el personal substitut començarà a treballar el 8 de setembre, és a dir, quatre dies abans de l’inici de les classes. L’objectiu és que tinguin temps de conèixer el centre i les matèries. Fins ara, s’incorporaven el mateix dia que els alumnes. Ensenyament calcula que la mesura tindrà un cost aproximat d’1,2 M €.

Nous centres escolars a Barcelona

Barcelona començarà curs escolar amb dues noves escoles i un institut nou, també. De les sis escoles de nova creació que entraran en funcionament a tot Catalunya, dues són a la capital catalana. Es tracta de l’Escola Entença i la Sagrera. I un dels dos nous instituts del país és el Maria Espinalt, al Poblenou.

Tots els nous centres de la ciutat funcionaran com a mínim aquest curs en barracons i, de fet, les obres per tenir-los a punt encara no estan enllestides, en cap de les dues escoles. Tot i que queda feina per endavant, la directora de l’Escola la Sagrera, Marta Utset, assegura que els mòduls estaran a punt per començar les classes. Des del sindicat d’ensenyament USTEC-STEs lamenten, però, que hi hagi barracons arreu de Catalunya i ho atribueixen a una falta de planificació.

En canvi, els que en principi s’acomiaden aquest curs dels mòduls prefabricats són les famílies i els professionals de l’Escola Can Fabra. Després de set anys esperant el nou edifici, el Departament d’Ensenyament els va prometre que el 2016 ja estaria llest. Tot i així, les obres també es veuen força endarrerides.