En la instrucció, Maza es remet a la pàgina web de l’associació de Municipis per la Independència (AMI) que va fer públic el llistat dels 712 alcaldes que van signar el decret de suport al referèndum enviat pel Govern de la Generalitat. En base a aquesta llista, el fiscal ha ordenat obrir diligències d’investigació i que es citin a declarar com a investigats per presumptament cooperar en l’organització del referèndum “il·legal”.

En el document, el fiscal general de l’Estat alerta que “en cas que l’alcalde citat no comparegui, s’acordarà la seva detenció i presentació a Fiscalia” i en aquest sentit, ordena els Mossos d’Esquadra com a policia judicial perquè duguin a terme els arrestos en cas que sigui necessari.

Es citaran primer els alcaldes de ciutats més poblades

Com que són molts els alcaldes afectats, el fiscal demana que es comenci a citar els ajuntaments que tenen més població. En espera del que faci Ada Colau a Barcelona, les ciutats més grans de moment són Badalona, Girona, Sabadell, Manresa o Cerdanyola del Vallès.

Els alcaldes de la CUP no aniran a declarar

En un comunicat, la CUP Nacional anuncia que els seus alcaldes no aniran a declarar davant del a Fiscalia i en aquest sentit emplacen al a resta de forces polítiques a “fer el mateix”. Denuncien a més que la Fiscalia General de l’Estat no pot detenir els alcaldes que no compareguin davant seu perquè “sobrepassaria el seu límit competencial vulnerant els drets fonamentals, entre ells el de la llibertat” i en aquest sentit remarquen que l’únic objectiu és “atemorir la població i als càrrecs electes”.