L’AFA de l’Escola Dr. Ferran i Clua, al barri del Congrés i els Indians, denuncia deixadesa i falta de manteniment a les instal·lacions del centre. Un dels problemes principals el tenen, diuen, al menjador. Se’ls colen els coloms per les finestres i no poden obrir-les per evitar que hi entrin. Això afecta uns 400 infants: “Pugen per les taules i encara que els nens estiguin dinant no tenen por”, explica la coordinadora del menjador, Marina Tabarés. Per això voldrien que es posin mosquiteres a les finestres.

També al menjador denuncien que tenen goteres al costat d’un fluorescent i mal funcionament de persianes i finestres. Segons Ana Puigdemasa, presidenta de l’AFA Escola Dr. Ferran i Clua, el personal de manteniment ja els ha dit que són de fa 40 anys i no es poden arreglar. “Els pares estem cansats i el Consorci ve i fa el just”, sentencia Ana Puigdemasa.

escola doctor ferran i clua colom

Queixes d’altres centres

Aquest no és l’únic equipament educatiu públic de Sant Andreu que es queixa de desperfectes pendents d’arreglar. Per això, la coordinadora d’AFA de Sant Andreu ha engegat una campanya a les xarxes socials per denunciar-ho i forçar una trobada amb el Consorci d’Educació de Barcelona.

Entre les escoles que han volgut fer ressò dels problemes hi ha l’Escola Pegaso. Segons l’AFA d’aquest centre, entre d’altres, tenen una font al pati amb algues i esquerdes a un mur. A l’Escola Congrés Indians diuen que, per exemple, tenen filtracions al terra i humitats a les aules. L’Escola Emili Juncadella, a Navas, necessita una intervenció per adequar-se a les normatives vigents.

La Coordinadora d’AFA de Sant Andreu vol forçar, de manera positiva, una reunió amb els encarregats del manteniment del Consorci d’Educació de Barcelona per aconseguir un compromís de terminis per arreglar les mancances.

Revisions regulars, segons el consorci

Des del Consorci d’Educació de Barcelona asseguren a betevé que fan diversos tipus de manteniment i que en els darrers anys han passat de fer un manteniment “de reacció” a un de “preventiu”. Per això, diuen que hi ha una brigada que fa una revisió cada dues setmanes a cada centre per resoldre qüestions d’impacte econòmic “no tan elevat”. Les inversions, de mitjana, són de 1 €/m².

D’altra banda, segons el consorci, per a aquelles inversions que necessiten més de 45.000 euros, sí que s’ha de fer una selecció acurada i s’actua per prioritat. “D’una llista de fa sis anys amb 500 peticions, les tenim resoltes al 80 %”, explica Antonio García, director d’equipaments educatius del Consorci d’Educació de Barcelona. Tenen previst explicar properament les obres que es duran a terme durant els mesos de descans escolar.