Molts veïns del Bon Pastor, visiblement emocionats, s’han trobat a les antigues cases barates del barri per inaugurar-les com a espai museístic i equipament veïnal. Això, després que divendres se’n fes la inauguració oficial. S’ha rehabilitat una illa de cases compresa entre els carrers de Barnola, Tàrrega, Bellmunt i Claramunt i s’ha transformat en un equipament cultural per donar a conèixer la història de l’habitatge a Barcelona durant el segle XX.

La festa ha començat a les 12 del migdia amb activitats de cultura popular com ara sardanes i capgrossos. També s’hi han fet concerts i parlaments. El gran al·licient de la jornada ha estat poder entrar al museu i veure el conjunt reformat, format per 16 cases. D’aquestes, se n’han museïtzat algunes: quatre cases han conservat l’estructura original i recreen com es vivia; unes altres s’han convertit en sales d’exposicions i d’altres s’han transformat en sales polivalents i serveis per al barri.

Així és el nou museu de les cases barates del Bon Pastor | GALERIA

En alguns moments del migdia, les cases han quedat petites de tants veïns que les han volgudes visitar. Una veïna, la Pepi, explica que aquest museu és “un record per a la gent que ve darrere, perquè vegin que no tot són els pisos ni la calefacció”. El Pere, per la seva banda, recorda emocionat que va “tenir una filla i un fill que van néixer aquí”, un fet que “queda permanent per a tota la vida”.

Un dels espais museístics de les cases barates que s’ha inaugurat dissabte.

Colau reivindica la lluita veïnal

L’alcaldessa de la ciutat, Ada Colau, ha fet acte de presència a la festa i ha aprofitat per posar en valor la lluita veïnal que ha precedit a la culminació d’aquest espai: “Aquest museu també és expressió d’un conflicte pel dret a l’habitatge”, ha declarat, assegurant que serà “un exemple per al món sencer”. Creu que aquest el reallotjament dels veïns és “el millor resultat” i també una manera de mantenir “la memòria popular de la gent de les cases barates”.

Comparteix a: