Jornada festiva aquest dissabte a l’Escola la Farigola de Vallcarca. El centre arriba als 100 anys i, per celebrar-ho, han organitzat una jornada festiva durant tot el dia a l’escola. Entre d’altres activitats, al matí fan portes obertes amb l’exposició dels treballs dels infants, un ball de bastons dels bastoners de Barcelona, actuacions musicals, correfocs i un dinar popular amb una macarronada. Després de dinar, a la tarda, també s’hi fan més activitats.

A l’acte hi ha assistit la secretària d’educació de la Generalitat, Patrícia Gomà, el regidor d’Educació, Pau Gonzàlez, i el regidor del districte de Gràcia, Eloi Badia. La presència més destacada de la jornada ha estat la de Joan Manuel Serrat, que va portar els fills a la Farigola. El cantautor català, que es va retirar dels escenaris el desembre, ha tornat a pujar-hi per fer un discurs i cantar davant dels assistents.

Un segle d’història

El centre, on ara estudien 216 alumnes d’infantil i primària, es va començar a fer l’any 1918 als terrenys on hi havia hagut l’hostal de la Farigola i el projecte arquitectònic va anar a càrrec de Josep Goday, deixeble de l’arquitecte modernista Josep Puig i Cadafalch. L’edifici, d’estil noucentista, està protegit com a bé cultural d’interès local.

L’escola destaca per haver-se afegit a un moviment pedagògic que promovia l’ensenyament actiu, en contrast amb el de l’escola tradicional d’aleshores. Els pedagogs que van marcar aquest pas d’un tipus d’ensenyament a un altre van ser persones com Montessori, Decroly o Freinet, que propugnaven una escola pública i laica.

La primera directora del centre, Maria Baldó, va destacar per un clar posicionament republicà i feminista i va dirigir el primer grup escolar femení del Patronat Escolar de l’Ajuntament de Barcelona. A més, va demanar la creació d’escoles especialitzades per formar les dones. De fet, inicialment la Farigola era només per a nenes i a finals dels anys 30 les aules tenien noms de dones destacades, com ara Rosalía de Castro.

Ara l’escola és un centre públic municipal. Entre les seves particularitats, destaca la proximitat amb el bosc Turull, una aula ambiental on es promou la sostenibilitat i la proximitat amb el medi ambient. Inclou 16 parcel·les d’horts municipals que gestionen els alumnes de primer a quart de primària.