estudi migranya Bellvitge

Un estudi multicèntric liderat per l’Hospital Universitari de Bellvitge (HUB) i el Grup de Recerca en Malalties Neurològiques i Neurogenètiques de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) en què han participat 18 unitats de cefalees d’hospitals de tot l’estat determina que els fàrmacs anti-CGRP també són efectius i segurs en majors de 65 anys. Els resultats de l’estudi resolen una assignatura pendent i obren noves vies per millorar la qualitat de vida dels pacients amb un tractament segur i eficaç.

Els pacients majors de 65 anys eren una assignatura pendent

Fins ara, aquest perfil de pacients majors de 65 anys estava exclòs dels assajos clínics, per això no se’ls oferia com a opció terapèutica els anticossos anti-CGRP. “La hipòtesi era que podrien patir més problemes de seguretat, ja que el CGRP és vasodilatador i, teòricament, si es bloqueja la proteïna, hi podia haver un augment del risc cardiovascular en pacients ancians amb hipertensió, dislipèmia o antecedents d’esdeveniments cardiovasculars previs”, afirma el doctor Albert Muñoz-Vendrell, neuròleg de la Unitat de Cefalees de l’Hospital de Bellvitge i investigador de l’IDIBELL. Aquest darrer estudi aclareix els dubtes pendents sobre aquests tractaments que amplien l’abordatge actual de la migranya, amb bona tolerància i seguretat.

Com funcionen els fàrmacs anticossos anti-CGRP

Per tractar la migranya estan disponibles des del 2019 els anticossos monoclonals anti-CGRP (erenumab, galcanezumab i fremanezumab). Aquests fàrmacs bloquegen el CGRP, una proteïna implicada en els processos de dolor i vasodilatació associats a la migranya. Per la seva actuació específica sobre la proteïna, són fàrmacs molt ben tolerats i eficaços sense efectes en altres nivells —excepte estrenyiment, perquè la proteïna també es troba a les neurones del budell—, ja que bloquegen la via del dolor associada a la migranya. Pel que fa als efectes adversos en els majors de 65 anys, se n’han detectat menys amb l’administració de fremanezumab

Els fàrmacs han reduït la migranya de 18 a vuit dies al mes

Les conclusions de l’estudi multicèntric, publicats aquest mes de juny a la revista científica ‘The Journal of Headache and Pain‘, determinen que el 60 % dels pacients ha presentat una reducció de més del 50 % de dies que patien migranya. S’ha dut a terme un estudi observacional de vida real, amb una mostra de 162 pacients, el 74,1 % dels quals eren dones. Després de sis mesos de tractament amb qualsevol anticòs monoclonal els pacients han passat d’una mitjana de 18 dies mensuals de migranya a només vuit. Aquests resultats són equiparables al que ja es coneixia sobre els anticossos monoclonals en la població general.

L’equip de l’Hospital de Bellvitge i l’IDIBELL que ha liderat l’estudi sobre la migranya en majors de 65 anys

La migranya afecta més les dones joves

Es calcula que prop de 900.000 persones pateixen migranya a Catalunya, sobretot dones en edats joves. Tot i que la prevalença és menor en els majors de 65 anys, la comorbiditat i la cronificació poden suposar una limitació en la prescripció i resposta al tractament. L’impacte de la migranya a la qualitat de vida dels pacients és molt greu, ja que els atacs de migranya suposen una incapacitat quasi completa perquè els símptomes no es limiten al mal de cap, sinó que també associa intolerància a estímuls externs, a l’activitat física i nàusees. De fet, l’OMS la considera la sisena malaltia més incapacitant del món i és la segona causa de discapacitat entre les malalties neurològiques, només al darrere de l’ictus.

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a