El model educatiu de l'Escola Dovella del Clot la fa més que atractiva per a les famílies de la zona. Ho demostra el fet que la demanda supera de llarg les places ofertades. Molts nens n'han quedat fora aquest curs, com la filla de l'Aurora, a qui tampoc no li ha tocat cap de les tres altres opcions en què la van preinscriure els seus pares. El Consorci d'Educació els ha atorgat d'ofici una plaça en una escola del barri que no els convenç. AURORA IGUAL: "El problema que jo em trobo és que ara he de matricular-la-hi, l'he matriculada. He d'escolaritzar i no sé quan podré canviar d'escola. M'hauré d'esperar que hi hagi una plaça, no tindré els punts i, igualment, serà una loteria." En Pere té dos fills i voldria inscriure'ls a l'escola pública. Quan la gran havia de cursar P3, ja no va obtenir plaça, tot i preinscriure-la a 10 escoles. Va optar per escolaritzar-la temporalment en una concertada. Ara que al petit li toca fer P3, els ha inscrit a tots dos al centre públic la Sedeta, però tampoc no han tingut sort amb el sorteig. PERE PUIG "És evident que no hi ha places i que viuen, al final, d'acabar acomodant a la gent a les concertades. Perquè és clar jo no deixaré el meu fill sense escolaritzar i al final si ho he de fer el posaré a la concertada, que està bé, eh, però no és plan. O potser el que passa és que hi ha places i no estan ben repartides." La frustració de no obtenir la plaça desitjada afecta cada vegada més famílies. A causa d'això, ha nascut una plataforma, Famílies sense Places, que denuncia un dèficit de places públiques a alguns districtes de Barcelona. Són, diuen, l'Eixample, Gràcia, les Corts, Sant Andreu i Sant Martí. MARC CHARLES PALAU, portaveu de Famílies sense Places: "Hi ha un dèficit d'escoles a diversos districtes de la ciutat des de fa anys. Ho demostra el fet de que han hagut de fer 11 bolets en tota la ciutat aquest curs. Això vol dir, si divideixes 12 entre dos que no s'han fet cinc escoles a Barcelona i hi ha aquest dèficit." Segons les dades que han recollit des de la plataforma, al voltant del 25 % de les famílies no obtenen plaça a la seva primera opció. Encara és més difícil si s'opta per matricular els nens a partir de primer de primària. No hi ha cap plaça disponible, diu la plataforma, a sis districtes de la ciutat.

“El sistema t’obliga a acabar optant per matricular els teus fills a la concertada”, explica en Pere Puig, pare de dos criatures de quatre i sis anys. Quan la gran havia de cursar P3 ja no va obtenir plaça en cap escola pública, tot i preinscriure-la a 10 centres. Li van oferir d’ofici un plaça a un altre districte (ells viuen a l’Eixample) i, per això, va optar per escolaritzar-la temporalment en una concertada. “Ho vaig fer així perquè no podia deixar la meva filla sense escolaritzar. És evident que falten places públiques o, si més no, que no estan ben repartides.” Ara que al petit li toca fer primer de primària els ha inscrit als dos com a primera opció al centre públic la Sedeta, però tampoc no han tingut sort amb el sorteig i només hi ha obtingut plaça la nena.

Una altra mare, l’Aurora Igual, tampoc no ha aconseguit la plaça que volia per a la seva filla (va escollir com a primera opció l’Escola Dovella, al Camp de l’Arpa del Clot). En el seu cas, però, ha acceptat el centre que el Consorci d’Educació li ha ofert d’ofici, tot i que l’escola no els acaba de convèncer. “He optat per matricular-la-hi però ara si algun dia la vull canviar d’escola sé que serà molt difícil. M’hauré d’esperar que hi hagi una plaça, no tindré prou punts i hauré de dependre del sorteig, que és una loteria”, explica.

Un 25 % de les famílies no obtenen la plaça desitjada

Vistes les dificultats per obtenir la plaça pública que els agradava més, un grup de famílies es van organitzar en una plataforma de denúncia, ‘Famílies Sense Places‘. En un primer moment reclamaven, sobretot, l’obertura de més escoles públiques no directives però de seguida, expliquen, van ampliar els seus objectius en detectar un dèficit de places públiques a Barcelona. Van fer una tasca d’investigació preguntant, pràcticament, escola per escola, i van arribar a la conclusió que al voltant del 25 % de les famílies no obtenen per als seus fills la plaça als quals els van preinscriure com a primera opció. De fet, més de 330 famílies s’han adherit a la plataforma. Sostenen que la demanda supera l’oferta als districtes de l’Eixample, Les Corts, Gràcia, Sant Andreu i Sant Martí. “Fa anys que a Barcelona hi ha dèficit de places públiques”, explica en Marc Charles, portaveu de la plataforma. “Ho demostra el fet que s’han hagut d’obrir 11 ‘bolets’ aquest curs”, afegeix.