GABRIEL CAPELLÁ director de l'IDIBELL "És una persona que ha treballat de valent en un camp que és nou, en termes relatius, el de l'epigenètica, en el qual ell ha fet contribucions significatives. Ara diem que treballem molt amb medicina personalitzada, que cada malalt i cada pacient té el seu tumor específic i que això ens dóna oportunitats. De les seves investigacions, s'ha conegut com podem a dia d'avui classificar millor alguns d'aquests tumors. Aquesta estratègia de medicina personalitzada està començant a tenir un impacte clar en el maneix i en el tractament dels malalts.

Manel Esteller fa anys que estudia l’epigenètica, una branca de la genètica que es fixa en les modificacions dels gens per factors ambientals o externs. Dirigeix el programa d’Epigenètica i Biologia del Càncer de l’IDIBELL. El director de l’IDIBELL, Gabriel Capellá, explica que fa anys, quan Esteller va començar a estudiar aquest àmbit era un camp nou d’investigació. Ara, diu Capellá, les investigacions d’Esteller han contribuït al tractament personalitzat del càncer. Així, han permès identificar millor alguns tumors per fer-ne un tractament específic. Segons Capellá, des de l’IDIBELL ja s’estan fent tractaments específics aplicats a cada tumor i se’n comencen a veure els resultats.

Manel Esteller ha rebut la Medalla d’Honor en categoria d’Or del Parlament de Catalunya a la sala Auditori, en un acte en què el professor agregat de la Facultat de Biologia de la Universitat, Jesús Ureña, ha glossat la figura d’Esteller.

La Medalla d’Or és una distinció que es va crear l’any 2000 per reconèixer els que mereixen una distinció excepcional. Anteriorment l’han rebut el premi Nobel de la pau, Desmond Tutu; l’economista i polític; Ernest Lluch, o el músic, Jordi Savall.