Una dona embarassada a una habitació on hi ha una cigarreta encesa
Foto: ISGlobal
tabac embaràs

L’exposició al fum del tabac durant l’embaràs i en la primera infància s’associa amb una acceleració de l’envelliment biològic, segons un estudi d’ISGlobal. La investigació també remarca que passa el mateix amb l’exposició a dins del domicili del sutge o carboni negre, que és un dels components de les partícules fines PM2,5. El sutge és un contaminant de l’aire que resulta de la combustió incompleta de carburants.

ISGlobal assenyala que “a escala cel·lular l’envelliment és un procés continu que comença en els primers anys de vida, i es pot mesurar gràcies a rellotges epigenètics. Mariona Bustamante, investigadora d’ISGlobal i autora de l’estudi, destaca que “el rellotge epigenètic ens permet avaluar si l’edat biològica de l’individu és superior o inferior a l’edat cronològica”.

L’equip liderat per Bustamante va investigar per primera vegada l’associació de l’exposició en edat primerenca al fum del tabac de pares fumadors i altres contaminants amb l’edat epigenètica de 1.173 nens d’entre sis i 11 anys de sis països europeus.

ISGlobal reitera que “les modificacions epigenètiques podrien afectar les vies implicades en la inflamació, l’eliminació de toxines i el cicle cel·lular, amb un impacte posterior en la salut”.

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a