Un grup d’alumnes de 4t d’ESO de l’Institut Ausiàs March, a Pedralbes, van passar tot un dia al camp de refugiats de Diavata, a tocar de la ciutat grega de Tessalònica. Van poder compartir jocs i estones de lleure amb els joves que hi viuen. Ara mostren aquesta experiència en una exposició de fotografies. Les imatges es poden veure al Centre Cívic Tomasa Cuevas fins al 26 de juliol.
L’activitat va tenir lloc al febrer i formava part del projecte Erasmus plus. Van viatjar a Tessalònica i allà van participar en un intercanvi cultural amb alumnes grecs i alemanys. Durant el dia que van passar al camp els alumnes van tenir l’oportunitat de conèixer de primera mà com és la vida de les persones al camp de refugiats. A l’escola, abans de viatjar, havien preparat la visita. Tot i això, no era com se l’havien imaginada: “Em va sorprendre que hi havia molts nens petits; jo m’esperava nens més grans o gent més adulta“, comenta Manel Cerezo, un dels alumnes que hi van participar.
Lusine Manuchanyan, que també hi va anar, assegura que recomanaria l’experiència a altres estudiants perquè la realitat dels camps, que coneixem a través de la televisió, no sempre s’ajusta a la realitat: “Estaria bé que ho veiés tothom, parlar amb ells, relacionar-s’hi per veure de veritat tot això”. Génesis Soto explica que també li va servir per adonar-se que “a nosaltres ens ho posen tot més fàcil” i que ha de ser molt difícil refer la vida des de zero.
Missatges per als refugiats
En la mostra també hi ha un llibre de signatures en què tots els visitants poden deixar els seus missatges.
Els alumnes de l’Àusiàs March intentaran fer arribar aquest llibre al camp de refugiats a través d’un grup d’alumnes grecs que els visitaran a la tardor.
El camp de Diavata
El camp grec de Diavata acull unes 370 persones refugiades originàries de Síria, l’Afganistan i l’Iraq. El camp es va crear el 2017 després que se’n cremés un altre, ubicat al mateix espai, on els refugiats vivien en tendes. Ara els habitatges són contenidors.