Gairebé la meitat dels dels casos de VIH que es van diagnosticar l'any passat es van detectar amb retard. JORDI CASABONA, director del CEEISCAT "Algú que requereix atenció mèdica i no està en el servei sanitari. Si algú es diagnostica més enllà d'aquesta forntera es diagnostica massa tard. Una persona infectada pel VIH amb menys de 350 CD4, que és la cèl·lula que mata el bitxo, doncs es classificaria com a diagnòstic tardà" Aquesta xifra és, segons el Departament de Salut i els col·lectius i entitats que treballen per la prevenció del VIH, preocupant perquè llavors es produeixen més fàcilment noves infeccions. FERRAN PUJOL, director del Projecte del Noms-Hispanosida "Aquest retràs diagnòstic ens comporta almenys entre un 50 i un 70% de les noves infeccions que es produeixen. Les persones que s'infecten ho acostumen a fer de persones que no estan en tractament, que no saben o no síon conscients que estan infectades" Aquí rau la importància de la detecció precoç. Precisament avui se celebra el dia de la Prova de Detecció de VIH i diferents entitats han muntat estands com aquest de pla de Catalunya per informar d'on i com es pot fer el test ràpid. Durant el 2010 a Catalunya es van fer més de 305.000 proves de detecció del VIH, 5.000 més que a l'any anterior. Es van detectar 684 casos nous d'infecció per VIH i 184 casos de sida.

Durant el 2010 a Catalunya es van fer més de 305.000 proves de detecció del VIH, 5.000 més que a l’any anterior. Es van detectar  684 casos nous d’infecció per VIH i 184 casos de sida. El 48% d’aquests nous diagnòstics es van detectar tard.

Aquí rau la importància de la detecció precoç. Aquest dijous se celebra el Dia de la Prova de Detecció del VIH amb l’objectiu d’incentivar la pràctica del test. Dels casos d’infecció que s’han detectat, el 77% han estat per contagi durant les relacions sexuals. La majoria d’afectats són homes heterosexuals i tenen més de 44 anys.