Els manfiestants demanen la congelació dels preus de les taxes universitàries, en lloc de les pujades del 66% que asseguren que moltes famílies no podran pagar. També reclamen un nou sistema de beques, amb molt més pressupost que el que la Generalitat i el Ministeri d’Educació tenen previst destinar-hi. Durant la marxa, els universitaris també han exigit la llibertat dels companys detinguts durant la vaga general del 29-M i que encara són a la presó.

Nombrosos sindicats i organitzacions donen suport a la protesta, especialment els sindicats de professors de primària i secundària de CCOO, UGT, USTEC-STEs i CGT, i l’Associació de Joves Estudiants de Catalunya (AJEC). També el Comitè d’Empresa del personal docent i investigador de la UAB s’adhereix a la convocatòria.

Talls de trànsit, FGC i tramvia

La jornada de protestes ha començat amb talls de trànsit a l’AP-7 en tots dos sentits, a l’altura de Cerdanyola, al pas per la Universitat Autònoma. Per evitar els talls de línies per part dels estudiants, els combois dels FCG no s’han aturat a l’estació d’Universitat Autònoma entre les 8.12 i les 11 h. Aquesta mesura preventiva ha afectat l’S2 i l’S55, que finalitzava el recorregut a Bellaterra.

Els estudiants també han tallat momentàniament l’avinguda Diagonal a l’altura de la zona universitària i, hores més tard, les vies del Trambesòs al costat del campus de la Ciutadella, on havia d’acabar la protesta.


Mossos d’Esquadra al carrer de Ramon Trias Fargas. Imatge de Javi Agustí.

Manifestació menys massiva que el 29-F

La manifestació ha sortit a quarts d’una de la plaça de la Universitat. Milers d’estudiants han avançat per la Gran Via i el passeig de Sant Joan sense possibilitat de desviar-se del recorregut previst, atès que els Mossos d’Esquadra els tenien acordonats. Els manifestants, 20.000 segons els organitzadors, 7.500 segons la Guàrdia Urbana, han baixat fins al passeig de Lluís Companys, on s’ha llegit el manifest de la protesta.

La manifestació havia d’acabar al campus de la Ciutadella de la UPF, però el rector l’ha tancat i els organitzadors de la protesta han decidit desconvocar-la a les portes de la Ciutadella. Tot i així, centenars de manifestants han anat a peu fins al campus de la Ciutadella, molt a prop de l’Hotel Arts on se celebra la cimera del Banc Central Europeu. Alguns s’han quedat allà i d’altres han decidit tornar a fer el recorregut de la manifestació a la inversa fins arribar al campus de la UB al Raval. Els Mossos d’Esquadra els han anat seguint i pel carrer de la Princesa i la via Laietana, i els han impedit l’accés a la plaça de Catalunya.


Els Mossos d’Esquadra protegeixen el passeig de Gràcia. Imatge de Javi Agustí.

Els manifestants han arribat finalment al Raval passant per la Gran Via i el carrer de Balmes. A la plaça de la Universitat, un dels universitaris ha estat identificat i imputat pels Mossos d’Esquadra, que després l’han deixat anar. La policia catalana ha fet identificacions al llarg de tot el recorregut i, abans de començar la manifestació, ha revisat les motxilles de molts universitaris per comprovar que no duien objectes perillosos per causar aldarulls.

Seguiment de la vaga

La vaga ha tingut un seguiment desigual als diferents centres universitaris de l’àrea metropolitana. A la Facultat de Geografia i Història del Raval, el 90% dels estudiants no ha anat a classe, però a la resta de facultats de la Universitat de Barcelona la vaga no s’ha notat gaire.


Aula de la Universitat de Barcelona

A la Politècnica, el seguiment més important ha estat al Campus Sud, tot i que la mateixa UPC també diu que al Campus Nord l’afluència d’estudiants a classe ha estat propera al 50% de l’habitual. A la resta d’escoles i facultats de la Univesritat Politècnica, l’activitat acadèmica era totalment normal.

A la UAB, les facultats de Comunicació, Política, Sociologia i Lletres són les que més han seguit la vaga d’avui.